ABD’de bir birinci: Yaşayan siyahinin ismi verildi

tarafından
22
ABD’de bir birinci: Yaşayan siyahinin ismi verildi

Virginia eyaletindeki Fort Lee askeri tesisinin ismi, yapılan askeri merasimle, Korgeneral Arthur Gregg ve Yarbay Charity Adams onuruna “Fort Gregg-Adams” olarak yenilendi.

Tesise ismi verilen siyahi bayan yarbay Charity Adams’ın, ABD Ordusunda rütbe alan birinci Afrika kökenli Amerikalı olduğu, 1918 doğumlu siyahi bayanın 2022 yılında vefat ettiği belirtildi.

ABD Ordusu Kıdemli Kumandanı Tümgeneral Mark Simerly, yaptığı açıklamada, “Tesisimizin yeni adaşları olarak Teğmen General Arthur Gregg ve Yarbay Charity Adams’a sahip olmaktan büyük onur duyuyoruz.” sözünü kullandı.

Yeni düzenlemeyle, 94 yaşındaki Gregg tıpkı vakitte, çağdaş ordu tarihinde kendi ismini taşıyan bir tesise sahip yaşayan birinci Amerikan askeri ve tıpkı vakitte Afro Amerikalı olma unvanını kazandı.

Fort Lee’ye birinci kere 1950 Mayısında geldiğini belirten Gregg, “Burası benim profesyonel konutum. Çok uzun periyodik bir bağım var burayla. Adımın bu tesise verilmeye bedel görülmesinden, bu tesisin bundan sonra bir siyahi bayan ve erkeğin ismiyle anılacak olmasından çok memnunum.” diye konuştu.

Gregg, merasim sonunda Adams’ın yakınlarıyla birlikte tesisin yeni isminin yazdığı büstün önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

ABD Ordusundan yapılan açıklamada, Fort Lee’nin, Konfederasyon başkanlarının ismini taşıyan üsleri tekrar belirleme sürecinin bir kesimi olarak seçilen 9 tesisin ortasında olduğu belirtilmişti.