Ağrı Dağı’nın kuzeyinde tespit edilen kuş tipi 200’e ulaştı

tarafından
36
Ağrı Dağı’nın kuzeyinde tespit edilen kuş tipi 200’e ulaştı

Yurdun en yüksek noktasındaki Ağrı Dağı Ulusal Parkı‘nın Iğdır tarafında bulunan, dağın doruğundaki buzulların suyuyla beslenen Karasu Sulak Alanı, birçok yaban hayvanına konut sahipliği yapıyor. Kemirgen, sürüngen, göğüslü ve amfibi çeşitliliğinin olduğu sulak alanda en fazla çeşit sayısı ise kuşlarda bulunuyor.

Türkiye’deki en kıymetli 3 göç rotasından biri pozisyonundaki kuzey göç rotasında yer alan sulak alan, her ilkbahar ve sonbaharda çok sayıda göçmen kuşa mesken sahipliği yapıyor.

Doğa Müdafaa ve Ulusal Parklar Şube Müdürlüğü, Iğdır Üniversitesi, KuzeyDoğa Derneği ve gönüllüler tarafından bölgede çabucak her gün yapılan müşahedeler sayesinde alanda bugüne kadar 200 kuş türü kayıt altına alındı.

Dünya Tabiat ve Doğal Kaynakları Muhafaza Birliğince (IUCN) kırmızı listeye alınmış çeşitlerin de ortalarında bulunduğu kuşlar, alanı gerek ömür gerekse mola maksatlı kullanıyor.

ALAN, KUŞ BİLİMİNE IŞIK TUTUYOR

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine, Karasu’nun kuş bilimi açısından kıymetli bir alan olduğunu söyledi. Bilhassa göç vakitlerinde bu alanda ağır çalışma yürüttüklerini söz eden Çelik, sayının yapılacak müşahedelerle daha da artacabileceğini lisana getirdi.

Türkiye’nin Ermenistan, Nahçıvan ve İran hudut çizgisindeki alana bu ülkelerdeki kuş çeşitlerinin de geldiğine işaret eden Çelik, bu durumun kuş cinslerinin artmasında kıymetli etken olduğunu kelamlarına ekledi.