Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleriyle iftarda bir ortaya geldi

tarafından
41
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleriyle iftarda bir ortaya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Diğer sınamalar üzere zelzele felaketinin de altında kalmadık, Allah’ın müsaadesiyle kalmayacağız. Kentlerimizi kısa müddette ayağa kaldıracak, insanlarımızın geleceklerine umutla bakmalarını temin edeceğiz.” dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Stant Salonu’nda milletvekilleri ve depremzedelerle bir ortaya geldiği iftar programında konuştu.

Bugünkü iftar programında 27. devir milletvekilleri ve depremzede vatandaşlarla buluştuklarını lisana getiren Erdoğan, millet ile vekillerini bir ortaya getiren iftarın, 85 milyonun birliğinin, beraberliğinin, kardeşliğinin sembolü olduğuna inandığını söyledi.

“KONUTLAR TESLİM EDİLENE KADAR BİZE EMANETSİNİZ”

Depremzedelere bir sefer daha geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat sarsıntılarında hayatını kaybeden 50 binin üzerindeki vatandaşa Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.

Erdoğan, “Bir anda konutları, yuvaları, iş yerleri yıkılan depremzedelerimize Allah’ın müsaadesiyle bir yıl içinde yapacağımız 319 bin konut ve köy konutuyla, kentlerimizi ayağa kaldırma kelamımızı tekrar veriyoruz. Konutu kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımız kalıcı konutları kendilerine teslim edilene kadar bize emanettir, bizim emanetimizdir.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, isteyenlerin kendi kentindeki süreksiz barınma merkezlerinde isteyenlerin 81 vilayetteki kamu misafirhanelerinde, yurtlarda, kiralanan konutlarda hayatını sürdürebileceğini söz etti.

“SEÇİMLERLE BİRLİKTE TARİHTEKİ SEÇKİN YERİNİZİ ALACAKSINIZ”

İftar sofrasını paylaşan milletvekillerine, Meclisin 27. Periyodunda ülkeye ve millete yaptıkları hizmetler için şahsı ve millet ismine teşekkür eden Erdoğan, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde milletvekilliği hem Meclis çalışmaları hem seçilen şeylerin sorumluluğu hem de genel siyasetin hengamesi altında yükü epey ağır bir görevdir. Millete hizmet etmenin, ülkenin geleceğinin biçimlendirilmesine katkı sunmanın manevi hazzı bu misyonu farklı bir pozisyona taşıyor. Bu Meclis, ulusal iradenin tecelligahı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve 15 Temmuz destanının ayrılmaz bir kesimidir. Haziran 2018’den bu yana yasama, kontrol ve bütçe faaliyetlerini bihakkın yürüten 27. Periyot Meclisimiz, 14 Mayıs seçimleriyle birlikte tarihteki seçkin yerini almaya hazırlanıyor.”

27. Periyodun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin birinci Meclisi olması açısından da bir başka özelliğinin bulunduğunu aktaran Erdoğan, “Yasamanın temsilcisi Meclis ile yürütmenin temsilcisi Cumhurbaşkanı’nın uyumlu ve yapan bir formda çalıştığı, ülkeye beraberce çok değerli kazanımlar sağladığımız bir devri geride bıraktık.” halinde konuştu.

“DEPREM FELAKETİNİN ALTINDA KALMADIK, KALMAYACAĞIZ”

Henüz uygulamasını görmeden yeni idare sistemine karşı çıkanlar bulunduğunu lisana getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Sistem, birinci devrinde Kovid-19 global salgınından savaşa pek çok krizle, ülke içinde de bunların yansımalarıyla sınandı. Üstelik bir de asrın felaketi 6 Şubat sarsıntılarının canımızdan can kopartan, kentlerimizi yıkan sonuçlarıyla karşı karşıya kaldık. Adıyaman Milletvekilimiz Yakup Taş kardeşimiz tüm ailesiyle birlikte o yaşadığımız büyük felakette hayatını kaybettiler. Tüm vatandaşlarımıza bu vesileyle tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Bu sarsıntılarda yakınlarını kaybeden pek çok milletvekilimiz olduğunu da biliyorum. Bu vesileyle kendilerine bir sefer daha başsağlığı diliyorum. Rabb’im ülkemizi her türlü afetten, kazadan, beladan koruma eylesin diyorum.

Diğer sınamalar üzere zelzele felaketinin de altında kalmadık, Allah’ın müsaadesiyle kalmayacağız. Kentlerimizi kısa müddette ayağa kaldıracak, insanlarımızın geleceklerine umutla bakmalarını temin edeceğiz. Sistemin sağladığı süratli karar alma ve güçlü icra kabiliyeti sayesinde ülkemiz global krizlerden en az kayıpla ve en çok yararla çıkmayı başarmıştır. İnşallah zelzele felaketinin de üstesinden tıpkı formda geleceğiz.”

“SIKINTILAR OLMASAYDI AMAÇLARIMIZA DAHA YAKIN OLURDUK”

“Coğrafyamızdaki bin yıllık varlığımızın ve hükümranlığımızın her safhası başka bir uğraşla geçti.” diyen Erdoğan, altı asırlık Osmanlı’nın tarih sahnesinden çekilmesinin akabinde kurulan son devlet Türkiye Cumhuriyeti’nin de birinci asrını geride bıraktığını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

“Cumhuriyetimizin bu birinci asrı da kendi içinde oldukça inişli çıkışlı geçti. Tek parti zamanından çok partili siyasi hayata geçişimiz, akabinde başlayan darbeler, muhtıralar silsilesi, demokrasi ve kalkınma atılımları, ekonomik külfetler, terör hücumları yaşadık. Dünyada ve bölgemizde ortaya çıkan hadiselerin ülkemize olan yansımalarından komşularımızla ve müttefiklerimizle yaşadığımız gerginliklere kadar daha pek çok başlığı buna ek edebiliriz. Türkiye’nin bugün geldiği yer geride bırakmakta olduğumuz birinci asrının doruğu fakat bundan sonra hedeflediğimiz Türkiye Yüzyılı’nın birinci adımıdır. Bugüne kadar 2023 amaçlarımızın ışığında ilerledik, bundan sonra Türkiye Yüzyılı vizyonuna hakikat yürüyeceğiz.”

Erdoğan, son yıllarda arkası arkasına maruz kalınan meşakkatler olmasaydı bugün amaçlara çok daha yakın bir yerde bulunulabileceğini vurguladı.

Buna karşın gelişmiş ülkeler başta olmak üzere büyük iktisatların dahi altından kalkmakta zorlandığı dalgalanmaları avantaja çevirebildiklerini vurgulayan Erdoğan, salgında, bölgede patlak veren kriz ve çatışmalarda bunu yaptıklarını, iktisada kurulan tuzakları kendi modelleriyle aşarken tekrar bunu yaptıklarını, sarsıntının yıkımının altından da Allah’ın müsaadesiyle bu formda kalkacaklarını söyledi.

“HİÇBİR TUZAK TÜRKİYE’Yİ YOLUNDAN ÇEVİREMEZ”

Geçen 20 yılda kurdukları güçlü demokrasi ve kalkınma alt yapısının verdiği imkanları kullanarak kayıpları süratle telafi edebilecekleri bir dinamizm yakalandığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Hiçbir mahzurun bu yükselişin önüne geçmesine, bizi geriye savurmasına müsaade vermeyeceğiz. Önümüzdeki devirde ülkemizi dünyanın en büyük 10 iktisadı ortasına çıkarma gayemize Allah’ın müsaadesiyle daha emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu süreçte elde ettiğimiz deneyimler, önümüzdeki periyotta sistemi daha ileriye taşımak, daha aktif çalışır hale getirmek için yapacağımız onarımlarda bize rehber olacaktır.

Cumhurbaşkanı ve milletvekilleriyle, milletin temsilcilerinin dimdik durduğu, amaçlarına gerçek emin adımlarla yürüdüğü bir dünyada hiçbir tuzağın Türkiye’yi yolundan çeviremeyeceğini, önümüzü kesemeyeceğini açık ve net bunu tüm dünyaya gösterdik.

Cumhuriyetimizin birinci asrını tamamladığımız 2023’ü Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcı kılma kararlılığımızın gerisinde beraberce yürüttüğümüz çalışmalar vardır. İnşallah 14 Mayıs’tan sonra yeni devir Meclisimizde sizlerle ve ortanıza yeni katılacak arkadaşlarımızla birebir kararlılıkla yolumuza devam edeceğimize inanıyorum.”

Depremzedelerin ve milletvekillerin ramazan ayını tebrik eden Erdoğan, 27. Devir Meclisinin üyeleri milletvekillerine hizmetleri için teşekkür etti.

Erdoğan, depremzede vatandaşlardan kentleri yine ayağa kaldırma uğraşında kendilerine takviye vermelerini beklediğini söyledi. Erdoğan iştirakçilerin Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı’nı da tebrik etti.