Deep Web nedir? İşte Deep Web teriminin tarihi

tarafından
46
Deep Web nedir? İşte Deep Web teriminin tarihi

Deep Web, İnternetin çıktığı birinci tarihlerden itibaren arama motorlarının indeksleyemediği bilgilerin bulunduğu bilgileri içeren binlerce linkten oluşan bir sistemdir. Arama linki verilmeyen yahut arama motorları tarafından bulunamayan bütün siteler Deep Web’e dahildir.

İnternet siteleri çeşitli nedenlerden görüntülenmemek isteyebilir. Örneğin; kütüphane arşivleri, kamu ve özel şirket bilgileri üzere ekseriyetle herkes tarafından görülmesi istenmeyen yahut indekslenmeleri güç olan içerik taşıdıkları için arama motorlarında görüntülenmek istemezler. Bunların dışında flash siteler, AJAX’lı siteler (jQuery ile çalışan), şifre ile girilen siteler, FTP siteler de arama motorları tarafından okunmaları güç olduğu için Deep Web’e dahildir.

DEEP WEB KAVRAMININ TARİHİ

Amerikalı bir akademisyen ve teşebbüsçü olan Micheal Bergman “Deep Web” sözünü birinci ortaya atan kişi ve bu mevzuda önde gelen otoritelerinden biri olarak 90’lı yılların sonlarında derinliğini
ölçmek için yaptığı ölçek araştırmasının sonucunda çalışanlarına yüzey internetinin iki yada üç katı büyüklükte olduğunu söz etmiş ve araştırmanın ilerleyen süreçlerinde kestirim edilen derinliğin daha fazla olduğunu vurgulamıştır.

Ayrıca Bergman, Deep Web’i internette bilgilerin en süratli büyüdüğü alan olarak söz etmiştir (Beckett, 2009). Deep Web internetin karmaşık ve gizemli kısmı olarak kavramsallaştırılabilmektedir. Deep Web tıpkı vakitte Hidden Web (Gizli Web) ya da Invisible Web (Görünmeyen Web) olarak da isimlendirilmektedi.