Dışişleri Bakanlığı: Yunanistan’daki radikal kümelerin 19 Mayıs aktiflikleri beyhude bir efordur

tarafından
37
Dışişleri Bakanlığı: Yunanistan’daki radikal kümelerin 19 Mayıs aktiflikleri beyhude bir efordur

Son dakika haberi! Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu sözler kullanıldı:

“19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bir milletin hayatta kalma gayretini başlattığı kutlu bir tarihtir. Bu eşsiz kurtuluş gayreti, devrin emperyalist güçlerinden aldığı takviyeyle Anadolu’yu işgale yeltenen Yunanistan’ın asla unutmaması gereken bir ders olarak tarihteki yerini almıştır.

İstiklal Savaşımızın başlangıcını temsil eden bu özel günün, birtakım radikal kümelerin tarihimize yönelik mesnetsiz ‘Pontus’ tezleri, Türk düşmanlığını körükleyen aktiflikleri ve Yunanistan’daki birtakım siyasetçilerin tarihi gerçekleri çarpıtan açıklamaları yoluyla amaç alınmasını beyhude bir efor olarak görüyoruz.

“KENDİ KARANLIK TARİHLERİ İLE YÜZLEŞMEYE DAVET EDİYORUZ”

Gerçek dışı tez ve açıklamalarla ülkemizi amaç alanlara işgalci Yunan ordusunun Anadolu’daki kanlı istilâsı sırasında, savaş hukukunu ihlal ederek yaptığı mezalimden Yunanistan’ın sorumluluğunun ve tazminat ödemeye mahkûm edildiğinin Lozan Antlaşması’yla kayıt altına alındığını hatırlatıyoruz.

Hile, çarpıtma, uydurma, palavra ve gerçeğin zıt yüz edilmesi üzere araçları bugün de kullanmaya devam eden siyasalları, Türk düşmanlığı kaynaklı histeriden kurtularak kendi karanlık tarihleriyle yüzleşmeye davet ediyoruz.

Yunanistan’daki tüm çevrelere bugün de provokatif telaffuz ve hareketlerini devam ettirmek yerine, barış ve işbirliği ortamını mümkün kılacak bir vizyon benimsemesini tavsiye ediyoruz.”