Ekvador’da siyasi kriz: Cumhurbaşkanı Lasso meclisi feshetti

tarafından
32
Ekvador’da siyasi kriz: Cumhurbaşkanı Lasso meclisi feshetti

Lasso, ulusa sesleniş konuşmasında, ülkenin “ciddi siyasi kriz ve iç karışlık” yaşadığını belirterek, Anayasa’nın 148. unsurunun kendisine verdiği yetkiyle “çapraz ölüm” kararnamesini imzaladığını bildirdi.

Ulusal Meclisi feshettiğini açıklayan Lasso, Anayasa gereği yasama ve devlet başkanlığı seçimlerinin düzenleneceğini duyurdu.

Lasso, aldıkları kararın, Ekvador halkı için en gerçek yol olduğunu vurgulayarak, “Bu yalnızca anayasal olduğu için değil birebir vakitte Ekvador halkına bir sonraki seçimlerde kendi geleceklerine karar verme yetkisini geri verdiği için demokratik bir karardır. Umudu ve sükuneti yine kazanmamız için bunu yapmalıyız.” tabirini kullandı.

ULUSAL MECLİS’TE DE KONUŞTU

Mecliste dün başlayan oturumda da konuşan Lasso, “Bu hükümete hücumun sonu yoktur, kabinede hükümetin işini aksatmak için 14 siyasi davayı devreye aldılar. İçeride siyasi kriz ve kaos var. Halkın hiçbir problemini çözmeyen hayali bir durum yarattılar. Bana karşı besledikleri kin, masumiyetimin en büyük delilidir. Muhalefet tüm bu uğraşıyla hükümeti istikrarsızlaştırmaya çalışıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Lasso, zimmete para geçirme tezlerini reddederek, devlet petrol şirketi ile bir tanker firması ortasında yapılan mukavelenin kendi periyotlarından evvel imzalandığını kaydetti.

ÜLKEYİ KARARNAMEYLE YÖNETECEK

Karara nazaran, Lasso, 6 ay müddetle ülkeyi kararname ile yönetecek ve bir yandan da seçim takvimi belirlenecek. Böylece Lasso’nun misyondan alınma süreci iptal oldu.

Erken cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihi belirlendiğinde de yeni seçilecek isim, ülkenin Mayıs 2025’e kadar yeni cumhurbaşkanı olacak.

Muhalefetin talebiyle dün toplanan Ulusal Meclis, Lasso’nun vazifeden azlini tartışırken, Cumhurbaşkanı Lasso, Anayasa’nın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak meclisi feshetti.

Ekvador Anayasası’na 2008’de dahil edilen “çapraz ölüm” kararnamesi, Cumhurbaşkanı ile yasama ortasındaki krizi sona erdirmeyi amaçladı. Lasso, bu kararnameyi birinci uygulayan Cumhurbaşkanı olarak ülke tarihine geçti.

LASSO’YA YÖNELİK SUÇLAMALAR

Lasso, devlet petrol şirketi ile bir tanker firması ortasında yapılan kontratta zimmete para geçirme ve bu mühlet içerisinde yapılan usulsüzlüklere göz yummakla suçlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi, hakkında yolsuzluk suçlamaları yapılan Lasso için 30 Mart 2023’te mecliste azil soruşturması yürütülebileceğine karar vermişti.

Lasso’ya yönelik Haziran 2022’de yolsuzluk suçlamaları nedeniyle mecliste gensoru verilmiş lakin 92 oya ulaşmadığı için vazifeden alınma talebi reddedilmişti.