İstiklal Caddesi terör saldırısının sanıkları hakim karşısında

tarafından
35
İstiklal Caddesi terör saldırısının sanıkları hakim karşısında

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince davanın birinci duruşması Marmara Cezaevi’nin karşısındaki duruşma salonunda saat 11.00 sıralarında başladı.

Duruşmaya, Ahlam Albashır ile birlikte 15 tutuklu sanık salonda hazır edildi. Birtakım sanıklar ise tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Manzaralı Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. 14 şikayetçi ve taraf avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu. A

hlam Albashır’ın duruşmaya siyah başörtü ile siyah kıyafet ve gri etek giydiği görüldü.

Duruşma sanıkların kimlik tespitinin yapılmasıyla başladı. Sanık Albashır kimlik tespitinde kendini boşanmış ve hiç okula gitmemiş olarak tanıttı. Ahlam Albashır, okumayı bildiğini lakin yazmayı bilmediğini belirtti. Başka sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının akabinde sanık savunmalarının alınmasına başlanacak.

CEMİL BAYIK HAKKINDA YAKALAMA BUYRUĞU DÜZENLENDİ

Terörle Uğraş Daire Başkanlığı’nın yaptığı araştırma ile bombalı akın hareketini organize edip talimatını veren örgütün kelamda idare takımındaki Yürütme Kurulu eşbaşkanları olan Cemil Bayık ve Hülya Oran’ın, Rojova Sekreterya Üyeleri olan Sabri Ok, Saliha Bişkin ve Velid Halil’in, YPG ve YPJ sorumluları olan Layika Gültekin ve Fehman Hüseyin’in, Suriye Demokratik Güçleri sorumlusu Ferhat Abdi Şahin ile aksiyonun lojistik takviyesini sağlayarak şüphelilerin firarına yönelik safahatı koordine eden Khalil Manja Hussein hakkında yakalama buyruğu düzenlendiği de kaydedildi.

8 SUÇLAMA YER ALDI

İddianamede aksiyonu gerçekleştiren 36 kuşkulu hakkında “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğü Bozma, Silahlı Terör Örgütü Kurma yahut Yönetme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Çocuğa Karşı Adam Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Adam Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Adam Öldürmeye Teşebbüs Etme, Tehlikeli Unsurları Müsaadesiz Olarak Bulundurma yahut El Değiştirme, Göçmen Kaçakçılığı” hatalarından cezalandırılmalarına yönelik kamu davası açıldığı da bilgi notunda paylaşıldı.

CEZA İSTEMLERİ

Şüpheli Ahlam Albashır’ın “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı taammüden öldürme”, “tasarlayarak bombalama suretiyle taammüden öldürme”, 99 şahsa karşı “tasarlayarak bombalama suretiyle taammüden öldürmeye teşebbüs” kabahatinden ve “tehlikeli unsurların müsaadesiz olarak bulundurulması yahut el değiştirilmesi” hatalarından toplam 7 kere ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar mahpusu istendi.

Aralarında firari sanık örgüt elebaşlarından Cemil Bayık’ın da ortalarında bulunduğu öbür şüphelilerin de 7’şer defa ağırlaştırılmış müebbet ve bin 938 yıldan 3 bin 16 yıl 6 aya kadar mahpusları talep edildi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Hatalar Ofisince hazırlanan iddianamede, 13 Kasım 2022 tarihinde Taksim İstiklal Caddesi üzerinde PKK/KCK silahlı terör örgütünün Suriye uzantısı YPG/PYD/SDG tarafından planlanıp gerçekleştirilen bombalı taarruz sonucu olay yerinde bulunan çocuk yaştaki Ecrin Meydan, babası Yusuf Meydan, Adem Topkara ile eşi Kutsal Elif Topkara, İstek Özsoy ile kızı Yağmur Uçar’ın vefat ettikleri, 99 kişinin yaralandığı ve birçok iş yerinin maddi hasara uğradığı belirtildi.

Şüpheliler Ahlam Albashır ve Bilal Elhacmaos’ın örgütsel iş kısmı sonucu irtibat kurarak fikir ve hareket birliği içinde hareket eden Yasir Al Korali, Ahmad Haj Hasan, Hasan Ali, Fatma Berkel, Ferhat Habeş, Rama El Taha, Ahmed Carkes, Ammar Jarkas, Bakar Carkes, Hadir Carkes, Hatice El Kurdi, Salih Carkas, Mahmut Haso, Mesut Hesso, Muhammed Şiho, Zekariya Muhammed Şemnuni, Hüseyin Güneş, Muhap Ammari, Mahmud El Abid, Mahmud El Yusuf, Hasan Aburas, Süleyman Güder, Tareq Alkhatıp, Ahmed Aljah Mwas ve Hazni Gölge’nin içinde bulunduğu toplam 26 şüphelinin tutuklandığı anlatıldı.