İtalya’da “düzensiz göç” nedeniyle OHAL ilan edildi

tarafından
35
İtalya’da “düzensiz göç” nedeniyle OHAL ilan edildi

İtalya’da sağ koalisyon hükümeti, son periyotta artan sistemsiz göçmen gelişleri sebebiyle ülke genelinde geçerli olmak üzere 6 aylık harika hal ilan etti.

İtalya’ya Akdeniz’i aşarak gelen sistemsiz göçmen sayısının son periyotta süratle artması, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin yeni adımlar atmasına yol açtı.

Başbakan Meloni, kabine toplantısı akabinde yaptığı yazılı açıklamada, “Göçmen akışlarının idaresinin daha tesirli ve vaktinde cevaplar verebilmek için göç konusunda harikulâde hal kararı aldık.” dedi.

Bakanlar şurası sonrasında Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da İtalya’ya yönelik göç akınlarında kaydedilen yoğunluk ile birinci kabul merkezlerindeki çok yığılmalara ait bilgilerin incelendiği ayrıyeten gelecek aylarda göçmen gelişlerinin daha da artacağı kestirimleri hasebiyle hem göçmen kabul merkezlerinin muhtaçlıkları için hem de iltica şartlarını karşılamayanların ülkelerine geri gönderilmesi ve başka acil tedbirlerin uygulanabilmesi için ülke genelinde OHAL ilanına başvurduğu belirtildi.

Düzensiz göç akınlarının ülke topraklarındaki yönetimine yönelik OHAL’in 6 ay vadeli olacağı ve acil durumlar için 5 milyon euroluk kaynak tahsis edildiği bildirildi.

Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, yılbaşında kanun kararında kararname olarak çıkarttığı öbür bir düzenlemeyle denizde kurtarma operasyonları yapan Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşlarına ilişkin gemilerinin faaliyetlerini sonlandırmıştı.

Bu ortada, İtalya’ya Kuzey Afrika üzerinden sistemsiz göç akını ise sürüyor.

GÖÇMEN AKINI BİR YIL ÖNCESİNE NAZARAN ÜÇ KATINA ÇIKTI

İtalyan basınına yansıyan bilgilere nazaran, İtalya Kıyı Güvenlik grupları 7 – 11 Nisan’da farklı operasyonlarda yaklaşık 2 bin sistemsiz göçmeni denizde kurtardı. Ayrıyeten Sicilya adası açıklarında 800 göçmeni taşıyan bir balıkçı teknesine yönelik kurtarma operasyonun sürdüğü de belirtildi.

İçişleri Bakanlığının bilgilerine nazaran, 1 Ocak – 11 Nisan’da İtalya’ya Akdeniz’i aşarak ulaşan sistemsiz göçmen sayısı 31 bin 292 oldu. Geçen yıl birebir periyotta ise İtalya’ya 7 bin 928 sistemsiz göçmen gelmişti.