Kılıçdaroğlu: HDP ile pazarlık yapmadım

tarafından
37
Kılıçdaroğlu: HDP ile pazarlık yapmadım

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HaberTürk canlı yayınında gündeme ait soruları yanıtladı.

“İstanbul’da 7 Mayıs’ta hem AK Parti’nin hem sizin mitinginiz var. Bu karşılıklı gövde gösterisine dönüşebilir mi?” sorusunu Kılıçdaroğlu, “Mitinglerin gövde gösterisine dönüşmesini gerçek bulmam. Bu yarışsa, akılla, mantıkla, bilgiyle, birikimle, projelerle yarışılır. Yoksa kalabalıkları toplayıp ‘biz burada çok daha kalabalığız, siz az kalabalıksınız’ anlayışı artık çok gerilerde kaldı.” formunda yanıtladı.

Her cumhurbaşkanı adayının 85 milyonun oyuna talip olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Biz 85 milyonun oyuna talibiz. Kim bize oy verirse memnun oluruz. Zira bizim görüşümüz, kanılarımız hatta bizim hükümet programımız belirli. Cumhur İttifakı’nın hükümet programı yok, ne yapacağı konusunda taahhüt ettiği bir şey yok lakin bizim 2 bin 400 maddeyi aşkın iktidara geldiğimizde hangi hususta neyi yapacağız, dış siyasette, üniversite reformunda, sıhhatte, tarımda, teknolojide neyi yapacağız bütün bunların hepsi bizim ortak mutabakat metninde var.”

Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı parti başkanlarının birlikte hareket ettiği HÜDA PAR’ı dışladığını, “bu parti olmasın” dediğini belirterek, devlet idaresinde bu türlü bir anlayışın olmadığını tabir etti.

“HDP, Yeşil Sol ve Türkiye Emekçi Partisi ‘Biz Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz’ dediler. Siz onlara bir takviye talebinde bulundunuz mu?” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, bu türlü bir talepte bulunmadığını, 85 milyonun ve geçmişte AK Parti ile MHP’ye oy veren vatandaşların da oyuna talip olduğunu lisana getirdi.

HDP İLE PAZARLIK İDDİALARI

HDP ile seçim sonrasına ait bir görüşme olup olmadığına yönelik soruya Kılıçdaroğlu, “Milli İstihbarat Teşkilatı onun buyruğunda esasen. Bizim bâtın kapaklı bir görüşmemiz varsa çıksın açıklasın. Devleti yöneten kişi bir sorumluluk üstlenir. Ben o sorumluluğu üstleniyorum ve diyorum ki ben şayet görüştüysem açık ve net derim ki ‘evet bunlarla oturduk, ittifak konusunda anlaştık, görüştük’. Yok o denli bir şey. Bunlar seçmenin başını karıştırmak için ortaya atılıyor” karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, “Seçim birinci cinste biter’ diyor musunuz?” sorusuna, “İlk tıpta biter. Gençlere güveniyorum.” dedi.

ATATÜRK HAVALİMANI VAADİNE GELEN ELEŞTİRİLER

“Atatürk Havalimanına ait vaadinizi lisana getirirken, sözlerinizde Baykar’a gönderme var mıydı?” sorusuna Kılıçdaroğlu, şu cevabı verdi:

“Hayır, hiç o denli bir şey yok. Ekim 2022, Atatürk Uzay ve Havacılık Merkezi. Yani yeni değil. Hazırlayan Doç. Dr. İhtilal Akgündüz. Bu tarihte bize geldi. Daha sonra İngiltere’ye gittim, yüksek teknolojiyi ülkemize getirmek için. Ben oraya eğlenmeye gitmedim ki. Benim oraya gidiş nedenim, yüksek teknolojiyi kendi ülkemize nasıl getiririz. Orada bu işte çok âlâ olan bizim insanlarımız var. Eren ve Fatih Özmen var. Bunlar uzay konusunda teknolojileri fevkalade geliştirmişler. ABD’nin iki numaralı şirketini kurdular. Bu insanları Türkiye’ye getirmek ve bu insanları Türkiye’de yatırım yaptırmak. Uzay ve havacılık konusunda bir merkez ve ismini vereceğiz.”

Kılıçdaroğlu, bu şirketlerin CIA’e çalıştığına yönelik savlara ait ise “Bunlar ticari şirket. Müşteri varsa mal yapıp satarlar. Bugün MİT dünyanın pek çok ülkesinden alet edevat almıyor mu? Biz artık o şirketleri mi suçlayacağız? Türkiye’ye mal satıyorsun diye ‘Sen Türkiye’nin adamı mı oldun?’ diyeceğiz. Eren ve Fatih Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil mi? Siz yurt dışına gidenlerin tamamını yerli ve ulusal olmaktan çıkarıyor musunuz?” tabirlerini kullandı.

Samimi bir Müslüman olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Biz alnı secdeye değene de kilisede, havrada, cemevinde ibadet yapana da hürmet duyarız.” dedi.

“BAYKAR’A HER TÜRLÜ DAYANAĞI VERECEĞİZ”

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın, Kızılelma ve SİHA üzere çalışmalarına dayanak verilmediği yönelik savları sorulan Kılıçdaroğlu, kendisini Bayraktar kardeşlerin dinlemediğini belirterek, Bayraktar kardeşlerin Türkiye için kıymetli şeyler yaptığını anlattığını söz etti.

İstanbul İkitelli’deki Baykar fabrikasını ziyaret ettiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, ” Onlara her türlü dayanağı vereceğiz. Bütün bu gelişmeleri parti devleti süreci içerisinde yaptılar. Sanki Kılıçdaroğlu gelirse birebir mantıkta sarfiyat mi? Hayır efendim parti farklı, devlet başkadır. Devlete kim hizmet ediyorsa, kim üretiyorsa başımızın üstünde yeri vardır. Niçin karşı çıkalım? Akıl tutulması bir şeydir. Samsun’da TEKNOFEST yapıldı ben de gittim.” diye konuştu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesinde savunma sanayii konusunda kimi kısımların açılmasına müsaade verilmediğini öne süren Kılıçdaroğlu, “Niye müsaade vermediniz? Rekabet olsun kardeşim. İHA’yı yapan öteki firmalar da var, onlar da yapsınlar. Zira rekabet kim daha düzgününü yapar.. Hayır sen öğretme, ben öğreteceğim yalnızca. Bu da olmaz.” biçiminde konuştu.

TERÖRLE ÇABA

Kılıçdaroğlu, “CHP, iktidara gelirse terörle uğraş edilmeyecek mi?” halindeki soruya, “Allah aşkına buna aklı olan kim inanır? Akıl var mantık var. Terör bir insanlık kabahatidir. Terör bir partinin olayı değil ki bir devlet olayıdır. Devletin bütün kurumlarının teröre karşı onurlu durması lazım.” yanıtını verdi.

Terör örgütünün ismini söylemediği için sorular aldığını anlatan Kılıçdaroğlu, terör örgütünün terörü, ismini daha fazla geniş kitleler tarafından duyulması için yaptığını aktardı. Kılıçdaroğlu, “PKK terör örgütü dememek sizin bir tercihiniz mi bu manada?” halindeki soruyu, “Evet, bölücü terör örgütü. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesi ‘bölücü terör örgütü’ der. Biz de onu kullanıyoruz. Öbür ne kullanalım? Devlet onu kullanıyor. Bana diyorlar ki onun reklamını yap. Ben onun reklamını niçin yapayım? Devletin en hassas kurumu, terör konusunda bugüne kadar binlerce kişinin hayatını verdiği Ulusal Savunma Bakanlığı’nın internet sitesi bu türlü.” biçiminde yanıtladı.

Hayır oyu verdikleri Suriye Tezkeresi’ne ait Kılıçdaroğlu, “Tezkerede diyor ki, ‘Terörle gayret konusunda yabancı askerler Türkiye’ye davet edilebilir.’ Niçin AK Partililere bunu söylemiyorlar? Türkiye Cumhuriyeti Devleti askeriyle, polisiyle jandarmasıyla 30-35 yıldır terörle çaba ediyor, yabancı asker mi davet etti?” tabirlerini kullandı.

MANSUR YAVAŞ’IN SÖZLERİ

Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Mansur Yavaş’ın Kandil’in silah bırakmadıkça SİHA’ların bombalayacağı ve Kandil’i başlarına yıkacağız üzere sözlerine ait değerlendirmesi sorulan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Ben meydanlarda söylüyorum, ‘Bizim kırmızı çizgimiz, bayrağımız ve vatanımız.’ Birebir soruları Erdoğan’a, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) için sorabilir misiniz? Türk bayrağı olmasın Türkiye bayrağı olsun dediler. Niye ona (HÜDA Par Genel Başkanı) reaksiyon gösterilmiyor? Bahçeli niye reaksiyon göstermiyor? Hani Bahçeli, milliyetçiydi? (Bahçeli) ‘Ben bayrağımı ezdirmem’ demesi lazımdı, niçin sesini çıkarmıyor? Önderler toplanıyor HÜDA PAR Genel Lideri orda yok. Niçin yok, utanıyor musunuz? Bize diyorlardı ya ‘HDP masanın neresinde, altında mı üstünde mi?’ HÜDA PAR neresinde, yanında, fotoğrafında.. Niçin HÜDA PAR’ı övmüyorlar?”

“İNANÇ SİYASET KONUSU OLMAZ”

Kılıçdaroğlu, “CHP ve DÜZGÜN Parti’nin 16 ili kapsayan fermuar modeline DEVA, Gelecek ve Saadet partilerini destekleyen seçmen mühür vurur mu?” sorusuna, ” Mührü vurma konusunda bir problemimiz yok. Onu rahatlıkla ve samimi olarak tabir edebilirim.” karşılığını verdi.

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinde AK Parti’li milletvekillerinin de oy vereceğini tabir eden Kılıçdaroğlu, demokrasiyi ve özgürlükleri savunacaklarını anlattı.

Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu’nun halasını CHP’ye oy vermeye ikna edemediği hatırlatılan Kılıçdaroğlu, CHP’nin belirli bölümlerde çok katılaşmış algısı olduğuna işaret etti.

Davutoğlu’nun halasının ellerinden öptüğünü söz eden Kılıçdaroğlu, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Ben ve partim herkesin inancına saygılıyız. İnanç siyaset konusu olmaz. Kimin inançlı olup olmadığını yalnızca büyük yaradan bilir. Peygamberlere bile bu yetki verilmemiştir. Birilerinin ortaya çıkıp insanları sen inançlısın, sen inançsızsın diye konuşmaları asla ve asla hakikat değildir. Kimsenin kimliği de, siyaset konusu olmamalı. Zira ben anne babamı seçme özgürlüğüne sahip değilim. Lakin annemi seviyorum, babamı seviyorum. Onlarla gurur duyuyorum. Hasebiyle kimlik de siyasetin dışındadır. Siyasetin konusu, ben ülkeyi nasıl büyüteceğim. Ülkeyi nasıl prestijli bir ülke haline nasıl getireceğim? Siyasetin konusu budur.”

EKONOMİ BAKANLIĞI’NA KİM GETİRİLECEK?

İYİ Parti Genel Lideri Meral Akşener’in ekonomiyi Bilge Yılmaz’ın yöneteceği istikametindeki tabirleri sorulan soruya Kılıçdaroğlu, “Bakanlıklar değerli değil dediğim üzere kıymetli olan bakanların altındaki liyakatlik.” tabirini kullandı.