Komşuda seçimin galibi Miçotakis, hükümet kurma vazifesini iade etti

tarafından
29
Komşuda seçimin galibi Miçotakis, hükümet kurma vazifesini iade etti

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Miçotakis’in Sakelaropulu’yu telefonla arayarak kendisine hükümet kurma vazifesini iade ettiğini belirttiği söz edildi.

Açıklamada, Sakelaropulu’nun dünkü seçimde ikinci parti olan Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) Önderi Aleksis Çipras’ı kabul ederek hükümet kurma vazifesini bu sefer de kendisine vereceği belirtildi.

“ZOR VAKİTLERDE SORUMLULUK ALIP ÇABAYI TERK ETMEMEYİ ÖĞRENDİM”

Çipras ise yayınladığı görüntü iletide “Zor vakitlerde sorumluluk alıp çabayı terk etmemeyi öğrendim. Buradayım. Ne artık terk ediyorum ne de sıkıntı bir uğraşın ortasında.” diye konuştu.

YENİ DEMOKRASİ SEÇİMİ AÇIK ORTA FARKLA ÖNDE BİTİRMİŞTİ

Yunanistan’da dün düzenlenen genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara nazaran, Yeni Demokrasi yüzde 40’ın üzerinde oy alarak (146 sandalye) en yakın rakibi SYRIZA’ya 20 puan fark atmıştı fakat tek başına iktidara gelebilmesi için gerekli 151 sandalye sayısına ulaşamamıştı.

SYRIZA, yüzde 20,07’lik oyla 71 sandalyeyi alarak ikinci sırada yer almıştı.

Seçim yarışını 3’üncü olarak bitiren PASOK-KINAL ittifakı ise yüzde 11,46’lık oyla 41 sandalyenin sahibi olmuştu.

İKİNCİ SEFER SANDIĞA GİDİLEBİLİR

Yunanistan’da bu yıl birinci defa uygulanan seçim sistemine nazaran, sandıktan çıkan sonuçlar rastgele bir partinin tek başına iktidar olmasına müsaade vermezse koalisyon için görüşmeler yapılacak. Koalisyon için uzlaşıya varılamaması halinde ise seçmenler için ikinci kere sandık kuruluyor.

Sandığa ikinci kere gidildiğinde, birinci olan partiye en az yüzde 25 oy almak kaydıyla 300 sandalyelik parlamentoda oy oranına bağlı olarak fazladan 20 ila 50 sandalye veriliyor.