Kültür mirası bıçaklar Bursa’da sergileniyor

tarafından
32
Kültür mirası bıçaklar Bursa’da sergileniyor

Bursa Kent Müzesi koleksiyonunda yer alan ve birçok vilayette ustaların ellerinden çıkan kültür mirası bıçaklar, “Keskin Miras Bursa Bıçağı” standında ziyarete açılıyor. Geçmişi 700 yıl öncesine uzanan ve kökeni demirciliğe dayanan Bursa bıçağı özelinde pek çok yapıtı bir ortaya toplayan stant, müzede yer alan bıçak, çakı, kılıç, kama ve hançer koleksiyonundan oluşturuldu.

Geçmişten bugüne mesleğin tüm basamaklarını gözler önüne seren, bugün öğlenden sonra ziyarete açılacak stantta, 18’inci yüzyıldan itibaren farklı devirlerin kıymetli kesimlerinden oluşan yaklaşık 1300 eser bulunuyor. Kentte evvelki yıllarda düzenlenen Bursa Bıçak Tasarım Müsabakalarına katılan ve farklı kategorilerde dereceye giren bıçaklara da stantta yer verildi.

Müzenin sorumlusu ve sanat tarihçisi Goncagül Meriç, Bursa bıçağının geçmişinin kentin Osmanlılar tarafından fethine dayandığını söyledi. Bu kültür mirasını gelecek jenerasyonlara aktarmayı ve Bursa’da klâsik prosedürlerle yapılan bıçakçılık zanaatını tanıtmayı amaçladıklarını belirten Meriç, “Burada usta ellere de vurgu yaptık aslında zira biliyoruz ki bu zanaat büsbütün ustalık yapıtı. Bıçakçılıkta Bursa’yı öteki kentlerden ayıran özelliklerini vurguladık” dedi.

Meriç, Türkiye’de Bursa dışında Sivas, Trabzon üzere bıçakçılıkla öne çıkan kentlerin olduğunu anımsattı. Standa, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan etkilenen kentlerden kimilerinden ustaların da katkıda bulunduğu bilgisini verildi.

Goncagül Meriç, koleksiyonda çok sayıda kılıcın da bulunduğunu söz etti. Osmanlı devrinde yaklaşık 500 yıl evvel Balkanlar’a gönderilen Çengiç beyefendilerine mensup bir ailenin son varisi tarafından bağışlanan çok sayıda kılıcın da stantta görülebileceğini aktaran Meriç, “Bunlar 18’inci yüzyıla tekabül ediyor. Bir nesne de var çok özel. Bu da Enver Paşa‘nın askerleri için yaptırdığı ikramlık kama, ‘Enveriye kama’ diye geçiyor. Büsbütün pirinçten yapılan bu kamadan yalnızca 10 bin adet üretilmiş ve o vakit askerlerine dağıtılmış” diye konuştu.

Meriç, büyük kısmı bağışlardan oluşan koleksiyona Bursa Arkeoloji Müze Müdürlüğünden de katkı sağlandığını kelamlarına ekledi.