Muş’un dorukları karşıt lalelerle renklendi

tarafından
34
Muş’un dorukları karşıt lalelerle renklendi

Muş‘un doruklarında ters laleler açtı. Yaklaşık 2 saatin akabinde 1800 rakımlık alana ulaşan birçok fotoğrafçı ve doğasever lalelerin fotoğraflarını çekmek için yarıştı. Zıt laleler için Trabzon’dan yaklaşık 50 kişilik bir kümeyle geldiklerini söyleyen Safiye Çubukçu Nezir, “Müthiş bir tabiat. Aykırı lalelere ulaşmak için biraz zorlandık. Karadeniz’den dolayı alışkınız dağlara tırmanmaya ancak burası daha farklı bir coğrafya. Birazcık zorlandık fakat kümenin birinci bayan üyesi olarak bu güçlü doruğa tırmanmayı başardım” dedi.

Nuray Yeşilaras da “Özellikle aksi laleleri görebilmek emeliyle Trabzon’dan geldik. Aksi laleler için baya bir yokuş çıktık. Şiddetli bir parkurdu bizim için ancak sahiden buna değdi. Koparılmasının ağır bir cezası varmış. Trabzon’dan buraya geldiğimize hakikaten değdi. Burası kusursuz, Türkiye’nin her noktasında tabiat hoşlukları var lakin Muş’taki bu hoşlukları yeni öğrendik” sözlerini kullandı.

400 KİLOMETRE KATETTİLER

Trabzon’dan zıt laleleri görebilmek için 400 kilometre katettiklerini belirten Yasemin Ayyıldız ise “1800 rakımlı dağa da yürüyerek tırmandık. Bu kadar mükemmel bir hoşluk görebileceğimize inanmıyorduk. Çok beğendik. Karşıt lalelerin koparılmaması gerektiğini ve bu durum karşısında cezai süreç uygulanacağını da öğrendik. Zıt laleleri koparmamaya, ezmemeye çalıştık. Buranın çok hoş olduğunu söyleyebilirim. Buraları gelip gezmeleri için herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.

KOPARMANIN CESASI 244 BİN 315 TL

Öte yandan, Muş Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, jenerasyonu tehlike altında bulunan endemik ve ender bir bitki çeşidi olan aykırı lalelerin, tahrip edilmesi ve soğanından koparılması ile ticarete husus edilmesi halinde 244 bin 315 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.