Netflix ve Mısır ortasındaki ”Kleopatra” hengamesi

tarafından
30
Netflix ve Mısır ortasındaki ”Kleopatra” hengamesi

Afrika Kraliçeleri: Kleopatra isimli imal, “Mısırlılık kimliğine ziyan verdiği” savıyla ülkede yargıya taşındı.

Kleopatra’nın “açık derili olduğunu” olduğu savunulurken belgeselin imalcisi, kraliçenin “kökeninin büyük tartışma konusu” olduğunu savunarak “Eğer rol alanları beğenmiyorsanız, imali izlemeyin.” dedi.

Kleopatra’yı canlandıran İngiliz aktris Adele James de Twitter’dan paylaştığı bildiriyle kendisini amaç alan, taciz ve ırkçılık içeren sözleri yayımladı.

İsa’dan evvel 69 yılında İskenderiye kentinde doğan Kleopatra, Büyük İskender’in kurduğu Yunanca konuşan hanedanın son kraliçesiydi.

Kleopatra, babasından 18 yaşında miras aldığı iktidarı 39 yaşına kadar sürdürdü. Sonrasında Mısır, Roma İmparatorluğu hakimiyetine girdi.

Kleopatra’nın annesinin kimliği bilinmiyor ve tarihçiler Mısırlı yahut Afrika’nın diğer yerlerinden olabileceği konusunda görüşler lisana getiriyor. Amerikalı ünlü aktris Jada Pinkett Smith, üretimci olduğu drama belgeselin seslendirmesini de yapıyor.

Smith, Kleopatra tercihi ile ilgili olarak “Siyah kraliçelerin kıssalarını görme ya da duyma talihimiz her vakit olmuyor. Bu da benim, kızım ve topluluğumuz için çok değerliydi zira bu örnek öykülerden çok fazla var.” diyor.

Ancak üretimin fragmanının yayınlanması sonrası Mısır’dan reaksiyonlar yükseldi.

“BU BÜSBÜTÜN YALAN”

Mısır’da ünlü bir tarihçi olan ve ülkede bakanlık da yapmış olan Zahi Hawass, “Bu büsbütün palavra, Kleopatra Yunan kökenliydi, bu da açık ciltli olduğu manasına geliyor.” diyor.

Al Masry Al Youm gazetesine konuşan Mısır bilimci, antik medeniyetin sırf 25. hanedanındaki Kuş hükümdarları ortasında siyah hükümdarların olduğunu savundu.

Pazar günü Mısırlı bir avukat, savcılığa başvurdu ve Netflix yayınlarının ülkede yasaklanmasını talep etti. Birebir avukat, üretimin, Mısır’ın basın maddelerini ihlal ettiğini de savundu.