Sarsıntı bölgesinde akrep ve yılan sokmalarında artış

tarafından
46
Sarsıntı bölgesinde akrep ve yılan sokmalarında artış

6 Şubat sarsıntılarının yaraları sarılmaya çalışılırken zelzele bölgesinin hastanelerin acil kısmında yoğunluk yaşanıyor.

Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) tarafından Antalya’da gerçekleştirilen ulusal kongrede, 6 Şubat Kahramanmaraş sarsıntılarının akabinde birinci saatlerden itibaren bölgeye koşan acil tıp uzmanları bir ortaya geldi.

Kongrede zelzeleden en çok etkilenen 10 ilin acil tıp uzmanlarının bir ortaya geldiği, “Deprem Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştayda, bölge acillerinde devam eden meseleler, alınması gereken tedbirler değerlendirildi. Büyük oranda hasar gören sıhhat tesislerinin olduğu kimi vilayetlerden etraf vilayetlere dağılan hasta müracaatları nedeniyle, Adana Kent Hastanesi üzere kimi bölge hastanelerinin, büyük bir hasta yükü ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Ayrıca sarsıntı travmasını yaşamış, yakınlarını kaybetmiş pek çok acil doktoru ve sıhhat çalışanının de hala nispeten daha küçük vilayetler olmasına karşın birtakım acillerde günlük 2 bini bulan hasta başvurusu ile baş etmeye çalıştığı belirtildi.

“AKREP YILAN SOKMALARI, GÖZ ENFEKSİYONLARI ARTTI”

TATD Afet Kümesi Sekreteri Doç. Dr. Sarper Yılmaz, bölge halkı ortasında acile müracaatlarda, akrep ve yılan sokmalarının dikkat çekmeye başladığını belirtti.

“Çevresel aciller dediğimiz müracaatlarımız arttı.” diye konuşan Doç. Dr. Yılmaz; yılan sokması, akrep sokması üzere ya da vatandaşların her vakit pak suya ulaşamaması nedeniyle göz enfeksiyonlarını çevresel aciller olarak örnekledi. Havaların ısınmasıyla birlikte hayat kaidelerinin zorlaştığını tabir eden Doç. Dr. Yılmaz, “Acillere de çok önemli bir hasta başvurusu olarak yansıyabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Doç. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:

Örneğin kışın, karbonmonoksit zehirlenmesi çok yaşadık sarsıntı sonrası süreçte. İnanılmaz derecede soba zehirlenmesi olayları görüyorduk acillerde. Mevsim değiştikçe, hava şartları değiştikçe, yılan, akrep sokmaları ile müsabakaya başladık. O yüzden tüm bunlarla ilgili ne yapılabilir, nasıl tedbirler alınması gerekli, tahlili ne olur, bunlara dair bir rapor hazırlayıp bakanlığa vereceğiz.

“BÖLGE HALKI SAHRA HASTANELERİNİ BİLMİYOR”

10 vilayette bilhassa üçünde daha fazla olmak üzere, sıhhat tesislerinin birçoklarının ziyan gördüğünü vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, acil servislerin birçoklarında, bilhassa de Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman üzere 3 vilayette, vatandaşların gidebilecekleri başka sıhhat tesislerini gereğince bilmediği için acilleri ‘yönlendirme tabelası gibi” kullandığını tabir etti.

Doç. Dr. Yılmaz, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Orada bir sürü sahra hastanesi var. Hem yurtdışından hem yurt içinden gelen grupların kurduğu. Lakin bölge halkımız bilmiyor, o yüzden daima evvelden bildiği yerlere gidiyor. Bunu öğrenebilecekleri en kolay sistem de acil servislere gelip ben nerede tedavi olabilirim diye sormak. Bu bile kendi başına bir iş yükü esasen. Nitekim kritik bir hastayı yönetirken, o alanın kalabalık olması manasına geliyor bu. Oransal olarak 1,7; 2 katına çıkmış durumda acil hasta sayısı”