Tarihi Mostar Köprüsü’nün 30 yıl evvelki yıkılma anı

tarafından
36
Tarihi Mostar Köprüsü’nün 30 yıl evvelki yıkılma anı

Bosna-Hersek’teki savaşın en unutulmaz izlerinden biri olan tarihi Mostar Köprüsü’nün 30 yıl evvelki yıkılma anına ilişkin yeni manzara paylaşıldı.

Mostar Askerleri Birliği (JOB) ve Mostar Barış ve Çok Etnikli İşbirliği Merkezinin birinci sefer paylaştığı kayıtta, Bosna Hersek’teki savaş vaktinde yıkılan Mostar Köprüsü’nün, Hırvat Savunma Kurulu (HVO) birliklerinin konuşlandığı taraftan çekilmiş imgeleri kamuoyuna gösterildi.

Yapılan yazılı açıklama, Hırvat birliklerinin köprünün yıkılma anını kayıt altına aldığı belirtilirken, “Görüntüde Hırvat birliklerinin köprünün en hassas noktalarını nasıl amaç aldıkları gözler önüne seriliyor.” tabirlerine yer verildi.

Mostar Barış ve Çok Etnikli İşbirliği Merkezi Müdürü Safet Orucevic de kayıtlara tesadüfen ulaştıklarını söyleyerek, “Çatışma ve savaş sözlerini çok kolay kullanabilenler imgeyi kesinlikle izlemeli ve Bosna Hersek ile Mostar’ın neler yaşadıklarını görmeli.” dedi.

Bu ortada, Mostar yakınlarındaki Hum zirvesine konuşlanmış Hırvat askerler tarafından çekilen imgede, Mostar Köprüsü’ne yapılan isabetli atışların akabinde askerlerin kutlama ve Boşnaklara hakaret telaffuzları duyuluyor.

TARİHİ KÖPRÜ TEKRAR İNŞA EDİLMİŞTİ

Bosna Hersek’teki en değerli Osmanlı yapıtlarından biri olan Mostar Köprüsü, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566’da inşa edildi.

Savaşta HVO’ya bağlı topçu birliklerinin, 8 Kasım 1993’te başlattığı ağır top atışlarına dayanamayan Mostar Köprüsü, bir gün sonra saat 10.16’da yıkıldı.

Asırlar boyunca farklı kültür ve medeniyetleri birbirine bağlayan bu köprünün yıkılması, Bosna’daki savaşta dünya kamuoyunun en fazla reaksiyonunu çeken olaylardan biri olurken birçok ülke bu yapılana sessiz kalmadı.

Türkiye’nin de ortalarında bulunduğu kimi ülke ve milletlerarası kuruluşların takviyesiyle aslına uygun olarak yine inşa edilen Mostar Köprüsü, 2004’te görkemli bir merasimle açıldı.

Mostar Köprüsü, iki yakasına uzanan eski Mostar kentiyle 2005’te UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.​​​​​​​