Üstün Lig’de yabancı kuralı değişiyor: Kontratta 14, alanda 11

tarafından
47
Üstün Lig’de yabancı kuralı değişiyor: Kontratta 14, alanda 11

Türkiye Futbol Federasyonu’nun yeni dönemde uygulayacağı ‘yabancı kuralı’ Cuma günü açıklanacak. Uzun müddettir Kulüpler Birliği Vakfı, kulüp yöneticileri ve teknik yöneticilerle yapılan görüşmeler sonunda varılan mutabakatla hazırlanan yeni kuralın, eskisinden en değerli farkı alanda 11 yabancıya müsaade verilmesi olacak.

Daha evvel Fenerbahçe, mevcut yabancı kuralının 1 dönem daha devam etmesini isterken, Galatasaray özgür kalmasından yana hal koymuştu. Kulüplerin yüzde 70’inin yabancıda hürlüğü savunması üzerine TFF, teknik yöneticilerin de görüşlerini alarak bir orta formülle sorunu çözmeye çalıştı.

FAZLA YABANCIYA ALT YAPI PAYI

Akşam gazetesinden Şafak Gözmen’in haberine nazaran, Türkiye Futbol Federasyonu son formunu vereceği yeni yabancı kuralıyla ilgili evvel kulüplere bilgilendirme yapacak. Cuma günü kulüp idareleri TFF’de bilgilendirme toplantısına alınacak. Akabinde yeni kurallar kamuoyuna açıklanacak. Büyük oranda şekillenen ‘Yeni Yabancı Kuralı’nda önümüzdeki dönem 14 kontrata müsaade verilecek. 23 yaş altı nitelikli yabancılar için 14 kontratın üzerinde de esneklik gösterilecek. Lakin 14’ü aşan kontratlar için TFF’de oluşturulacak bir fona alt yapılar için bir hisse aktarılması zaruriliği getirilecek.

SAHADA 11 YABANCI

Sözleşmenin en değerli hususlarından biri alandaki yabancı hududunun kalkması. 8+3 kuralının yerine 11 yabancı serbestisi getirilecek. Futbol Kulüpleri yaptıkları genç yabancı transferlerinden 1 yahut 2’sini B grupta oynatabilecek.

3. LİG BÖLGESEL HALE GELECEK

B ekipler 3. Lig’e dahil edilecek ve 3. Lig böl gesel hale getirilecek. Burada çaba edecek Muhteşem Lig B kadroları, 1.Lig’e kadar yükselebilecek lakin Muhteşem Lig’e çıkma hakları olmayacak. Bu kadrolarda yerli ve yabancı 23 yaş üstü oyuncuların oynamasına müsaade verilmeyecek.

2.LİG’E 1 YABANCI

TFF’nin Cuma günü açıklayacağı yabancı kuralında bir değerli değişiklik daha var. 2.Lig’de yalnızca 1 yabancı oynatılması için müsaade çıkması tartışılıyor. Şayet son anda bir değişiklik yapılmazsa kimi niteliklere sahip bir yabancının 2.Lig’de de kadro takımlarında bulunması ve alanda oynaması için müsaade çıkacak.