Uzayda bir birinci daha: Kara deliğin kenarından fırlayan jet birinci sefer görüntülendi

tarafından
37
Uzayda bir birinci daha: Kara deliğin kenarından fırlayan jet birinci sefer görüntülendi

Messier 87 (M87) galaksisinin merkezindeki kara deliğin müşahedeleri, kozmostaki en parlak cisimler ortasında yer alan kara delik jetlerinin nasıl oluştuğunu ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir.

Şanghay Astronomi Gözlemevi’nin baş muharriri Dr Ru-Sen Lu, “Kara delikleri çevreleyen bölgeden jetlerin fırlatıldığını biliyoruz, fakat bunun gerçekte nasıl olduğunu hala tam olarak anlamadık. Bunu direkt incelemek için jetin kökenini kara deliğe mümkün olduğunca yakın gözlemlemeliyiz” dedi.

Çoğu galaksi, merkezlerinde muhteşem kütleli bir kara delik barındırır ve bu objeler, olay ufku üzerinde sürüklenen her şeyi kalıcı olarak yutan galaktik obruklar üzere davranır.

Birçok karadelik ayrıyeten kutuplarından ışık suratına yakın bir süratle güçlü husus jetleri fırlatır.

En son müşahedeler 2018 yılında Global Milimetre VLBI Dizisi (GMVA), Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisi (ALMA) ve Grönland Teleskopu (GLT) teleskoplarıyla yapıldı.

Bilim insanları , jetlerin kara deliğin dönüşünden güç aldığını düşünüyor. Lakin jetlerin nereden çıktığı tam olarak belirli değil.

Nature’da yayınlanan yeni manzara , kaynağı tam olarak belirlemese de, üstün kütleli bir kara deliğin etrafında dönen hususla ilişkili jetin tabanını gösteriyor.

University College London’da astrofizikçi olan ve son çalışmada yer almayan Dr Ziri Younsi, manzarayı “gerçekten heyecan verici” olarak nitelendirdi ve ekledi: “Kara deliklerin jetlere nasıl güç verdiğine dair öykünün bir öbür kıymetli modülü.”