İnci kefalinin Van Gölü’nden tatlı sulara göçü başladı

tarafından
32
İnci kefalinin Van Gölü’nden tatlı sulara göçü başladı

Van Gölü kıyısındaki yerleşim yerlerinde 15 bini aşkın kişinin geçim kaynağı inci kefali, her yıl üreme periyodu 15 Nisan-15 Temmuz’da güçlü seyahate çıkıyor. Gölün tuzlu ve sodalı suyundan derelerdeki tatlı sulara ulaşmak için suyun akışının bilakis yüzen, karşısına çıkan manileri zıplayarak geçmeye çalışan balıklar, her yıl bu mevsimde görsel şölen sunuyor.

Balıkların kuşağını sürdürebilmek emeliyle ortaya koyduğu çabayı izlemek için de her yıl binlerce yerli ve yabancı turist kente geliyor. Göçün en hoş izlendiği alanlardan Erciş ilçesindeki Meczup Çay’a gelen turistler, balıkların şiddetli seyahatini fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla görüntülemeye çalışıyor.

Bölgedeki martılar da su sıcaklığının kâfi düzeye ulaşmasıyla tatlı sularda daha çok görülen balıkları avlayarak besleniyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Eserleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akkuş, AA muhabirine, nisanın başından itibaren akarsu ağızlarında toplanmaya başlayan inci kefalinin, fizyolojik adaptasyon sürecini tamamladıktan sonra göçe başladığını söyledi.

İnci kefalinin göl etrafındaki 111 derenin tamamında hoş manzaralar oluştuğunu belirten Akkuş, “Akarsulardan üste gerçek kendi uzunluğunun 20 kat büyüklüğündeki kayaları zıplayarak geçmeye çalışan binlerce inci kefali adeta görsel şölen sunuyor. Akarsuların etrafındaki insanların sayısı da artıyor. Şu anda bulunduğumuz nokta Erciş’teki balık bendi. Oturacak boş yer bulmanız mümkün değil. Koruyabilirsek hem balıkçılarımız hem de bölgedeki ekoturizmin temel dinamiği olan inci kefalinden beşerler çok daha fazla para kazanacak” dedi.

Akkuş, her yıl göç başladığında en büyük problemlerden birinin kaçak avcılık olduğuna işaret ederek, “Kuraklıkla birlikte bu sene akarsuların debileri düşük. Münasebetiyle inci kefali kaçak avcıların yanı sıra kuraklıkla gayret ediyor. Zira debiler düştüğü vakit ister istemez inci kefallerinin üstlere gerçek göçü zorlaşıyor. Umut ediyoruz ki bu zorluğu da inci kefali aşacak ve sağlıklı bir üreme periyodu geçirmiş olacağız” dedi.