Enkaz tozu tehlikesi: Teneffüs yolu hastalıkları arttı

tarafından
38
Enkaz tozu tehlikesi: Teneffüs yolu hastalıkları arttı

Haber: Osman Terkan / Evvel soğuk hava vurdu, sonra asbest tehlikesi başladı. Zelzeleden sağ kurtulanlar için hayat kuralları zorlaşırken teneffüs yolu hastalıkları yaygınlaşıyor.

Deprem bölgesinde solunumsal semptomların arttığını söyleyen Çukurova Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Lideri Prof. Dr. İsmail Hanta, “Hem akut bronşit bulguları karşımıza geldi hem de astım KOAH üzere hava yolu hastalıklarına sahip bireylerin şikayetlerinin çok arttığını gördük. Zatürre olgularına sık olarak o periyotta karşılaştık ve hastane yatışlarını yapmak durumunda kaldık.” dedi.

Yıkımın büyük olduğu kentlerde yaşayanlar için asbest en büyük tehlikeler ortasında. Enkaz tozu sonu kansere varabilecek hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle uzmanlar uyarıyor.

Prof. Dr. İsmail Hanta, “Enkazların kaldırılma evresinde insanlardan olabildiğince uzak yerlerin seçilmesi son derece kıymetli. İnsanların en azından bir maskeyle bu tozlardan korunmasını öneriyoruz. Mümkünse uygun filtreli tam yüz maskeleri kullanmaları asbest maruziyetini aza indirmek manasında. Tahminen tulum giymeleri, özel gözlük kullanmaları eldiven kullanmaları ve ayakkabıları buna nazaran seçmeleri şekinde tekliflerde bulunuyoruz.” açıklamasında bulundu.