9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğü açık hava müzesine dönüşüyor

tarafından
39
9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğü açık hava müzesine dönüşüyor

Neolitik Çağda yerleşim yeri olan Mersin’in merkez Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü‘nde, yeni bir evreye geçildi. Höyükte birinci hafriyatlar 1937 yılında İngiliz arkeolog John Garstang tarafından başlanılırken, bugüne kadar yapılan çalışmalarda höyüğün 33 yerleşim katına sahip olduğu tespit edildi.

Son olarak Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığında yapılan hafriyatlarda, neolitik ve kalkolitik periyotlarla ilgili çalışmalar yürütülmüştü. 2021 yılında höyüğün açık hava müzesi olmasıyla ilgili konsey kararı çıkarken, pandemi hasebiyle çalışmalar bir müddet yürütülemedi. Daha sonra müzeyle ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi etraf düzenlemesine başladı. Devam eden çalışmaların bittiğinde halkın gezmesi için bölgenin ziyarete açılacağı belirtildi. Büyükşehir Belediye Lideri Vahap Seçer de yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

“BURASI BİR ARKEOKÖY OLUYOR”

İncelemelerin akabinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Lider Vahap Seçer, 9 bin yıllık bir tarih üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Şu anda etraf düzenlemesi yaptıklarını kaydeden Seçer, “Bittiği vakit halka açık, çok hoş bir alan olacak. Son derece ziyaret mümkün olacak ve burada tarihi çocuklarımıza anlatma fırsatı da bulacağız. Bura üzerinden değerlendirmeler, geriye dönük tespitler yapma imkanımız olacak. Bu bölgede her nokta tarih” sözlerini kullandı.