Rusya Dışişleri Bakanı Ankara’da

tarafından
42
Rusya Dışişleri Bakanı Ankara’da

Son dakika haberi! Son dakika gelişmesinin detayları birazdan ntv.com.tr’de…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevlüt Çavuşoğlu kelamlarına Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin akabinde Rusya’nın yaptığı yardımlara teşekkür ederek başladı.

Yapılan ikili görüşmelerde Rusya ve Ukrayna savaşının müzakere ile bitmesi gerektiğini söylediklerini belirten Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar:

“Sergey ile bugün Tahıl Koridoru’nu da ele aldık. Bu muahede müzakerelerin sonuç verdiğini de gösteriyor. Bu yalnızca Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatı bakımından değerli değil. Dünya besin krizinin, dünyadaki her hanenin yaşadığı sorunun azaltılması bakımından ehemmiyet arz ediyor. Diyaloğun ağırlaştırılarak devam etmesi gerekiyor.”

SURİYE İLE OLAĞANLAŞMA SÜRECİ

Suriye ile olağanlaşma süreci için Rusya ile yakın istişare içinde olmaya devam edeceğiz. 4’lü dışişleri bakanları toplantısını da görüştük. Diyaloğun ağırlaştırılarak devam etmesi gerekiyor. Süreç şeffaf formda devam etmeli.

Arzumuz bir an evvel Azerbaycan ve Ermenistan ortasında kapsamlı bir mutabakatın imzalanması. Rusya ile istişare içinde olmaya devam edeceğiz.

Enerji işbirliği mevzularını da ele aldık. Başka taraftan turizm işbirliğimizin kıymetli bir konusu. Daha fazla turistin Rusya’dan gelmesini bekliyoruz. Ağır bir gündemimiz var. O yüzden daima temas halindeyiz.”

Sergey Lavrov’un açıklamalarından öne çıkanlar:

“Bizde de Türkiye üzere kara gün dostu tabiri var. Elimizden geldiğinde yardım etmeye çalışıyoruz. Kurum ve kuruluşlar somut çalışmalar yürütüyor. Zelzele bölgesine yardımları sürdüreceğiz. Bir sefer daha Türk halkına en derin baş sıhhati dileklerimi iletiyorum.

Bu kadar verimli olmamız bağlantılarda iki ülke başkanı ortasındaki samimi diyalogdan kaynaklanıyor. Geçen sene 4 defa göz göze görüştüler. Bu çalışmamızın dinamiğini belirliyor. Batı’nın amacında Rusya’dan sonra Çin var.

BM eşitlik unsuruna ters olarak davranıyor. Batı’nın amacında Rusya’dan sonra Çin var. Kiev ve Batı görüşme masası kurulmasına karşı. Amerika’da tavrını empoze ediyor ve yeni bir dünya tertibi kurmaya çalışıyor. Rusya, dünya ülkelerinin ekseriyeti ile bir arada yeni dünya tertibinin BM koşuluna dayalı bir sistem olmasını istiyor.”