ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkevi’ne yönelik hücuma kınama

tarafından
36
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkevi’ne yönelik hücuma kınama

Günlük basın toplantısında konuşan Miller, Türkevi’ne yönelik hücuma ait bir soruya verdiği cevabında, “New York’taki Türkevi’ne yönelik vandalizm haberlerini gördük. Dışişleri Bakanlığının Diplomatik Güvenlik Hizmetleri soruşturma konusunda mahallî kolluk makamları ile çalışıyor. ABD’de kabahat olan diplomatik misyonlara yönelik şiddeti ve vandalizmi kınıyoruz.” dedi.

Sözcü bahse ait öbür soruları New York Polis Departmanına yönlendirdi.

ABD’NİN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN ATAĞA KINAMA

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de New York’ta Türkevi’ne yönelik saldırıyı kınadı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından taarruza ait yazılı bildiri yayımlandı.

Mesajda, “New York’taki Türkevi’ne gerçekleştirilen vandallık aksiyonunu kınıyoruz. Diplomatik Güvenlik Hizmetlerimiz, bu soruşturmada ve bu tesisler ile orada çalışan diplomatların güvenliğini sağlama konusunda mahallî kolluk kuvvetleri yetkilileriyle birlikte çalışmaktadır.” tabirlerine yer verildi.

“ABD’DEN, ATAĞIN FAİLLERİNİ HIZLA TESPİT ETMESİNİ BEKLİYORUZ”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’den New York’taki Türkevi’ne yönelik akının faillerini hızla tespit etmesini ve konut sahibi ülke olarak Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerine gerekli muhafazayı sağlamasını beklediklerini bildirmişti.

Türkevi’nin giriş katındaki camların tahrip edildiği alçakça bir akın yapıldığını söz eden Çavuşoğlu, “ABD’den, atağın faillerini hızla tespit etmesini ve konut sahibi ülke olarak diplomatik temsilciliklerimize gerekli muhafazayı sağlamasını bekliyoruz. Seçim süreci başta olmak üzere, vatandaşlarımıza her türlü hizmeti özveriyle sağlayan meslektaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” tabirlerini kullanmıştı.

Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın mahallî saatle 03.14’te gerçekleştiğini, kimliği bilinmeyen bir kişinin Türkevi’nin 46. Sokak’ta bulunan cephesine yaklaşarak elinde bulunan demir levyeyle konsolosluk giriş kapılarına ve camlarına ziyan verdiğini kaydetmişti.

Saldırı sonucu konsolosluk kapısının 2 camı ve 10 cephe camı olmak üzere toplam 12 camın hasar gördüğünü aktaran Özgür, “Olay anında New York Polis Teşkilatına anında haber verilmiş ve polis takımının olay mahalline gelmesi sağlanmıştır. Kimliği bilinmeyen fail, taarruzda kullandığı demir levyeyi ardında bırakarak uzaklaşmıştır. Failin belirlenerek yakalanmasının beklendiğini lokal makamlara aktardık.” tabirlerini kullanmıştı.

Başkonsolosluğun mahallî makamlar ile işbirliğinin devam ettiğini lisana getiren Özgür, kelam konusu atağın, Türkiye’deki Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci tipi için oy verme sürecini etkilemeyeceğini söylemişti.

Türkevi’nde Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğu bulunuyor. Birleşmiş Milletler binasının tam karşısında yer alan Türkevi’nin bulunduğu bölgede ABD dahil birçok ülkenin Daimi Temsilciliği ve Başkonsolosluğu bulunuyor.

YENİ DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ BİRİNCİ BASIN TOPLANTISINI YAPTI

Miller, 11 Nisan’da Dışişleri Sözcüsü olarak atandıktan sonra birinci basın toplantısını düzenledi.

Daha evvel Beyaz Saray’daki Ulusal Güvenlik Kurulu’na özel danışman olarak misyon yapan Miller, Ukrayna-Rusya Savaşı ile ilgili olarak ABD hükümetinin bağlantı ve yasal işlerini yönetmişti.

ABD Lideri Joe Biden’ın misyonu devralması sürecinde Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Kongre’deki onay sürecini yöneten Miller, eski Lider Barack Obama idaresi sırasında Adalet Bakanlığı Halkla Bağlar Ofisi Yöneticisi olarak vazife yapmıştı.

Sözcü daha evvel de hem ABD Temsilciler Meclisi hem de Senato’da liderlik konumlarında vazife yapmış, New York Senatörü Demokrat Charles Schumer ve New Jersey Senatörü Bob Menendez ile de çalışmıştı.

Miller tıpkı vakitte, 2004’te John Kerry’nin, 2012’de Obama’nın başkanlık kampanyalarında vazife almıştı.