ABD ve müttefikleri Ukrayna’ya dördüncü jenerasyon savaş uçakları vermeye hazırlanıyor

tarafından
29
ABD ve müttefikleri Ukrayna’ya dördüncü jenerasyon savaş uçakları vermeye hazırlanıyor

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G7 Önderler Doruğu marjında bulunduğu Japonya’nın Hiroşima kentinde basın toplantısı düzenledi.

ABD Lideri Joe Biden’ın G7 mevkidaşlarına, F16’lar dahil dördüncü jenerasyon savaş uçakları konusunda Ukraynalı pilotları eğitmek için ortak bir çabayı destekleyeceğini bildirdiğini kaydeden Sullivan, bu vakte kadar kelamlarını yerine getirerek Ukrayna’ya gereksinim duydukları takviyesi sağladıklarına dikkati çekti.

Sullivan, artık Ukrayna’nın savunmasına yönelik uzun vadeli taahhütlerinin bir modülü olarak Ukrayna hava kuvvetlerini geliştirmeyi görüştüklerini belirterek, “Önümüzdeki aylarda eğitim ilerledikçe, uçakların ne vakit, kim tarafından ve kaç tane teslim edeceğini belirlemek için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız.” tabirini kullandı.

Başkan Biden’ın daha evvel de F16 seçeneğini masadan kaldırmadığını belirttiğine işaret eden Sullivan, Ukrayna’ya bu vakte kadar verilen takviyenin çatışmaların gerekliliklerine nazaran yapıldığını söyledi.

ABD, UKRAYNA’NIN RUS TOPRAKLARINA SALDIRMASINI DESTEKLEMİYOR

Sullivan, verilen takviyeyle Ukraynalıları, karşı akın yoluyla savaş alanında ilerleme kaydedecek duruma getirdiklerini, dördüncü jenerasyon savaş uçaklarının Ukrayna’nın ileride Rusya’ya karşı caydırıcılık ve savunma yapabilmelerini sağlamanın bir kesimi olduğunu anlattı.

İlk evrede Ukraynalı pilotlara eğitim verileceğini bildiren Sullivan, vakitle uçakların tedarikinin nasıl yapılacağını belirlemek için müttefikler ve Ukraynalılarla birlikte çalışacaklarını, bu kararların askeri kumandanların tavsiyeleriyle verildiğini söz etti.

Sullivan, halihazırda Ukraynalıların ana gereksinimlerinin F16 olmadığını düşündüklerini, gelecekte buna muhtaçlık duyacakları için uygun zamanlamanın, eğitimin şu an başlaması tarafında olduğunu aktardı.

Diğer yandan ABD’nin ve başka ortakların, Ukrayna’nın F16’larla Rusya topraklarına saldırmasını desteklemediklerini yineleyen Sullivan, Ukraynalıların da bu ihtara uymaya hazır olduklarını belirttiklerine işaret etti.

Sullivan, eğitimin ne kadar süreceği konusunda bilgi vermedi.

ZELENSKİ JAPONYA’YA GİDİYOR

Biden’ın, G7 doruğuna katılmak üzere Japonya’ya gidecek olan Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski ile görüşmesine ait Sullivan, bu mevzuda resmi bir açıklamalarının şimdi olmadığını lakin Biden’ın Zelenski ile görüşmeyi dört gözle beklediğini söyledi.

Sullivan, Ukrayna başkanının Japonya’ya nasıl geldiği konusundaki soruya karşılık vermedi lakin ABD’nin seyahate bir dahli olmadığını bildirdi.

BİDEN’DAN UKRAYNALI PİLOTLARA F-16 EĞİTİMİ VERİLMESİNE ONAY

Amerikan basınına nazaran, Biden’ın Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesi planını destekleyeceğini söylediğini aktaran ABD’li yetkililer, bunun ABD’nin Ukrayna’ya F-16 göndermesi için bir adım olduğunu kaydetmişti.

Yetkililer, Biden’ın bu savaş uçaklarının ne vakit, kaç tane ve kim tarafından verileceğine ait kararların gelecek aylarda eğitim devam ederken alınacağını söylediğini aktarmıştı. Yetkililer ayrıyeten kelam konusu eğitimin Avrupa’da verileceğini ve gelecek haftalarda başlayacağını bildirmişti.

ZELENSKİ’DEN BİDEN’A TEŞEKKÜR

Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenski ise yaptığı Twitter paylaşımında kelam konusu bilgiyi doğrulayarak, “ABD ve Sayın Biden’ın milletlerarası savaş uçağı koalisyonunu desteklemeye yönelik tarihi kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu karar, gökyüzündeki ordumuzu daha da güçlendirecektir. Hiroşima’daki G7 Tepesi’nde bu kararın uygulanmasını görüşeceğimize inanıyorum.” tabirlerini kullanmıştı.

UKRAYNA’YA SAVAŞ UÇAĞI SAĞLAMAK İÇİN MEMLEKETLER ARASI KOALİSYON

İngiltere ve Hollanda, İzlanda’daki Avrupa Kurulu tepesinin oturum ortalarında Ukrayna’ya savaş uçağı sağlamak için bir “uluslararası koalisyon” üzerinde anlaştıklarını açıklamıştı.

Ayrıca İngiltere ve Almanya yakın gelecekte Kiev’e savaş uçağı teslim etmeyeceklerini ve Ukrayna’ya muhtemel bir F16 savaş uçağı teslimatına ait son kararın ABD’ye ilişkin olduğunu bildirmişti.