ABD’de 2024 başkanlık yarışının birinci anketinde Biden, Trump’ın gerisinde kaldı

tarafından
43
ABD’de 2024 başkanlık yarışının birinci anketinde Biden, Trump’ın gerisinde kaldı

Pazar günü yayımlanan yeni bir Washington Post/ABC News anketi, ABD Lideri’nin ABD’lilerin üçte birinden biraz fazlasının onayını aldığını gösterirken, birebir vakitte 2020’deki rakibi Donald Trump’ın 7 puan gerisinde olduğunu ortaya koyuyor.

Başkanlığının birinci iki yılında elde ettiği yasama alanındaki muvaffakiyetlerinin yanı sıra geçen sonbaharda, 2022 orta seçim yarışında partisinin güçlü bir performans göstererek Cumhuriyetçilerin Kongre’nin üst kanadını ele geçirmesini engellemesinin akabinde ikinci devri için çabalayan Biden açısından bu çok makus bir tablo.

Beyaz Saray çalışanlarının aylarca adaylığını koyacağını ısrarla belirtmesi ve birebir periyotta Demokratların birçoklarının diğer bir adayı tercih edeceğini gösteren kamuoyu yoklamalarının akabinde Biden nisan sonunda adaylığını açıkladı.

ONAYI ORANI 6 PUAN DÜŞTÜ

Biden’ın onay oranı yeni ankette yüzde 36’da kaldı. ABD Lideri, 2024 için varsayımsal bir genel seçim müsabakasında aldığı 38 puana karşı 44 puanla Trump’ın gerisinde kalırken, çok sayıda kararsız ABD’li de var. Biden tıpkı vakitte bir öbür varsayımsal müsabakada yüzde 37’ye yüzde 42’lik bir oranla Florida Valisi Ron DeSantis’in de ardında kaldı.

Post/ABC anketinde onay oranı iki ayda 6 puan düşen Biden’ın akıl sıhhatine yönelik tasaları olan ABD’lilerin sayısı da her zamankinden daha çok tasa veriyor. Bunun, 2024’te Cumhuriyetçi Parti’nin esas hücum noktası olması beklenirken ankete katılanların yalnızca yüzde 32’si Biden’ın vazifesini yerine getirecek akli yeterliliğe sahip olduğuna güveniyor. Ankette belirtildiği üzere Biden’ın 2020’deki adaylığında ABD’lilerin yüzde 51’i bu inanca sahipti.

Son anket 28 Nisan ile 3 Mayıs ortasında, ABD’de yaşayan 1006 yetişkinle yapıldı. Anketin yanılgı hissesi yüzde 3,5.

Cuma günü MSNBC’den Stephanie Ruhle’ya verdiği röportajda ABD Lideri’ne, yaşıyla ilgili kaygılara karşın neden 2024 yarışı için en güzel seçim olduğuna inandığı soruldu.

Biden “Çünkü çok fazla bilgelik edindim” diye karşılık verdi.

ABD Lideri kelamlarına “Toplumun büyük çoğunluğundan daha fazla şey biliyorum” diye böbürlenerek devam etti.