Ağır bakımda oksijeni kapatan teknikere 17,5 yıl mahpus cezası

tarafından
37
Ağır bakımda oksijeni kapatan teknikere 17,5 yıl mahpus cezası

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde arkadaşıyla “kalem şakası” yaparken ağır bakım servisindeki oksijen vanalarını kapatarak bir kişinin vefatına neden olduğu gerekçesiyle yargılanan biyomedikal teknikerine mahpus cezası verildi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz sanık Fatih K., ağır bakımdaki kayıtlar değerlendirildiğinde oksijen kesintisinin olup olmadığının ortaya çıkacağını belirterek, beraatini istedi.

Sanığın avukatı da maddi kanıtlar, hastanın seyri ve öbür kanıtlar incelenmeden karar verilmesinin türel olmadığını savundu.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Fatih K’ye “kasten öldürme” cürmünden müebbet mahpus cezası verdi. Sanığın aksiyonunun “olası kast” altında gerçekleştirildiğini kıymetlendiren, sabıkasız geçmişiyle toplumsal ilgilerini, fiilden sonraki davranışlarını ve geleceği üzerindeki tesirini dikkate alan mahkeme sanığın cezasını 17 yıl 6 aya indirdi.

Heyet, sanık hakkında yurt dışı çıkış yasağının devamına hükmetti.

ALARMI KAPATTI

Olay günü sanık Fatih K. ile şahit Ekrem K. ortasında şakalaşma olduğu, şahit Ekrem K’nin Fatih K’nin üst cebindeki kalemi aldığı aktarılan mütalaada, şahit Ekrem K’nin kalemi vermemesi üzerine sanığın oksijen panosunun olduğu yere giderek bir şeyler yaptığı, bu süreçten sonra alarm çalmaya başladığı söz edilmişti.

Mütalaada, şahidin sanığa, ne yaptıysa düzeltmesini söylemesi üzerine alarmın sustuğuna vurgu yapılarak, muhtemelen sanığın vanaları açmaksızın alarmı kapattığı görüşüne yer verilmişti.

“OLASI KASTLA ÖLDÜRME”

Bir mühlet sonra şahidin maktul Yusuf Sanin’in tansiyonunun düştüğünü fark ederek sorumlu hemşireyi çağırdığı anlatılan mütalaada, ağır bakımda yatan hastaların bir kısmının oksijen alamadıkları fark edilip bu hastalara seyyar oksijen tüpü bağlayarak oksijen almalarının sağlandığı lakin Sanin’in hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

Mütalaada, Ekrem K’nin bir mühlet sonra, sanığın oksijen vanalarının yanına gidip bir şeyler yaptığı aklına gelince telefonla aradığı sanık Fatih K’nin yönlendirmesiyle kapalı olan oksijen vanalarını tekrar açtığı vurgulanmıştı.

Sanin’in mekanik vantilatörün oksijen vanasının kapatılması nedeniyle öldüğü anlaşılmış, sanığın “olası kastla öldürme” kabahatinden 20 yıldan 25 yıla kadar mahpusla cezalandırılması istenmişti.