Almanya’da grevlerin akabinde mutabakat geldi

tarafından
36
Almanya’da grevlerin akabinde mutabakat geldi

Almanya’nın en büyük sendikalarından Birleşmiş Hizmet Dalı Sendikası (Ver.di) ve Memurlar Birliği (dbb) tarafından yapılan açıklamada, kamu bölümünde patronlar ve sendikalı çalışanların fiyat artışlarına ait 3 gün süren üçüncü tıp müzakerelerinin başarısız olduğu belirtildi.

Açıklamada, dördüncü cinste federal hükümet ile tek seferlik olmak üzere kamu çalışanlarına kademeli olarak 3 bin euro ödenmesi ve fiyatların yüzde 5,5 artırılması konusunda uzlaşmaya varıldığı bildirildi.

3 bin euronun birinci kısmı 1.240 avro olarak haziranda, kalanı ise Şubat 2024’e kadar aylık 220 avro olarak ödenecek.

Ayrıca, maaşlara Mart 2024 tarihinden itibaren birinci adım olarak 200 euroluk artırım yapılacak. İkinci euro artırım garanti edilecek. Muahedenin mühleti 2024’ün sonunda bitecek.

GREVE GİDİLMİŞTİ

Ver.di sendikası, taleplerinin karşılanması için son aylarda grevler düzenlemişti. En son 27 Mart’ta Ver.di ile Demiryolu Çalışanları Sendikası’nın (EVG) davetinin akabinde Almanya’da son 31 yılın en büyük 24 saatlik ulaşım grevi yapılarak uçak, tren ve otobüs seferlerinin büyük kısmı durma noktasına gelmişti.

Söz konusu mutabakat, müzakerelerin üçüncü cinsinde da muahede sağlanamamasının akabinde tarafların tahkime gitmesi ve arabulucuların fiyat artışlarına ait tahlil aramaya başlamasıyla geldi.