Arap Birliği’nden Suriye’nin dönüşüne ait açıklama

tarafından
34
Arap Birliği’nden Suriye’nin dönüşüne ait açıklama

Suudi Arabistan’ın Al Arabiya televizyon kanalının haberine nazaran, Ebu Gayt, Cidde kentinde yarın düzenlenecek 32. Arap Birliği Başkanlar Tepesi öncesi açıklamalarda bulundu.

Ebu Gayt, “Suriye’nin Arap Birliğine dönüş adımı, Arapların Suriye’deki krize tahlil getirme sürecini kolaylaştırma uğraşıdır.” dedi.

Arap Birliği ülkelerinin Suriye ile bağı konusunda da Ebu Gayt, “Suriye’nin Arap Birliğine dönüşü, tüm Arap ülkelerinin Suriye ile ilgilerini tekrar başlatacağı manasına gelmiyor. Her ülke kendi vizyonu doğrultusunda karar verecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Ebu Gayt, Sudan ordusu ve Süratli Takviye Kuvvetleri (HDK) ortasında 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalara ait, “Sudan’daki tüm taraflar devlet kurumlarına hürmet duymalı.” sözlerini kullandı.

Sudan ordusu haricinde “ülkede silahlı bir ortak olmaması gerektiğini” vurgulayan Ebu Gayt, “Arap Birliği, bir tarafı oburunun aleyhine desteklememektedir.” diye konuştu.

SURİYE’NİN DÖNÜŞÜ

Arap Birliği, iç savaş nedeniyle 12 Kasım 2011’de Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı.

Birliğe üye ülkelerin dışişleri bakanları, 7 Mayıs’ta, Mısır’ın başşehri Kahire’de düzenlenen Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, Suriye’nin Arap Birliğine dönmesi konusunda mutabakata varmıştı.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ise dün yaptığı açıklamada, “Suriye’nin Arap Birliğine dönüşü konusunda Arap fikir birliğinin dışına çıkmak istemiyoruz. Her ülkenin kendi kararı var.” demişti.