Arap dünyası tarihe güne hazır

tarafından
41
Arap dünyası tarihe güne hazır

Arap dünyası tarihi güne hazırlanıyor. Suriye, 12 yıl sonra Arap Birliği’ne yine üye oluyor.

Suriye Devlet Lideri Beşşar Esad, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenecek Arap Birliği doruğuna katılacak. Bu dorukla Suriye’nin Arap dünyasından dışlandığı süreç son bulacak.

Suriye’nin Arap Birliğine tekrar dahil olması Beşşar Esad için tam bir zafer olarak niteleniyor.

Suriye’nin Birliğe tekrar katılması konusunda bilhassa Katar’ın çekinceleri bulunuyordu. Lakin son devirde Katar bunlardan vazgeçti. Suriye’nin Arap Birliği’ne yine dahil edilmesine mani olmayacağını duyurdu. Lakin Şam ile ikili bağ kurmayacağını bildirdi.

Katar’ın bu kararı diplomasi alanında geri planda kalarak, Suudi Arabistan başta olmak üzere komşu ülkelerle ilgilerine öncelik vermeyi istediğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Suriye’de idare aksisi şovların iç savaşa dönüşmesinin akabinde Beşşar Esad milletlerarası toplumdan izole edilmişti.

Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Eesad’ı devirmeyi hedefleyen muhalif kümelere dayanak vermeye başlamıştı. Lakin Esad yöretimi İran ve Rusya’nın takviyesiyle ülkesinde denetimi büyük ölçüde tekrar sağladı. Muhaliflere karşı zafer elde etti

Sahada durumun değişmeiyle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri esad idaresiyle alakalarını tekrar geliştirmek için adımlar atmaya başladı. Bu sürecin sonunda Suriye Arap Birliği’ne yine dahil oluyor.

ABD ise insan hakları ihlaleriyle suçladığı Suriye’nin Arap Birliği’ne dahil edilmesine sıcak bakmıyor. Lakin bu mevzuda çok sert bir tavır takınmaktan da kaçınıyor.

Suriye’deki iç savaşta yüz binlerce kişi ömrünü yitirdi, milyonlarca kişi meskenlerini terketmek zorunda kaldı. Esad idaresi artık Arap ülkelerinin takviyesiyle ülkesini yine inşaa etmeyi planlıyor.