Avrupa’da her 3 bayandan biri şiddet görüyor

tarafından
29
Avrupa’da her 3 bayandan biri şiddet görüyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Şura oturumunda, AB’nin İstanbul Sözleşmesi’ne dahil olma süreci, AB Komitesi’nin Eşitlikten Sorumlu Üyesi Helena Dalli’nin iştirakiyle ele alındı.

Oturumun başında AP Milletvekili ve Raportör Arba Kokalari, Avrupa’da bayana şiddetle ilgili bilgiler paylaştı.

Kokalari, “Avrupa’da her gün bayanlar eşlerinden gördükleri şiddet nedeniyle öldürülüyor. Her hafta 50’den fazla bayan kendi konutlarında öldürülüyor. AB’deki her 3 bayan ve kız çocuğundan biri fizikî yahut cinsel şiddete maruz kaldı. Bu, 62 milyon bayana karşılık geliyor. Bu çeşit olayların yüzde 85’i polise bildirilmedi.” tabirini kullandı.

AB Kurulu Üyesi Kısımlı de AP’ye mukaveleyi onaylama daveti yaparak, böylelikle üye ülkeler ortasındaki farklı uygulamaların sona erdirileceğinin ve bayana şiddetle ortak uğraş metotları geliştirilmesinin önünün açılacağını söyledi.

AP Genel Konseyi’nde yarın yapılacak oylamadan onay çıkması halinde AB Kurulu’nun de kabulünün akabinde kontrat, AB müktesebatına dahil edilecek ve mukaveleyi onaylamayan AB üyesi ülkeler için de bağlayıcı olacak.

Aralık 2022 prestijiyle tüm AB ülkeleri, mukaveleyi imzalamış olsa da Macaristan, Slovakya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan ve Çekya şimdi onaylamadı.