Barselona’da gözaltına alınan Katalan AP Milletvekili Ponsati hür bırakıldı

tarafından
45
Barselona’da gözaltına alınan Katalan AP Milletvekili Ponsati hür bırakıldı

İspanyol yargısından kaçtığı için son 5 yıldır İskoçya ve Belçika’da yaşayan Ponsati’nin hür kalmasının akabinde Brüksel’e geri döndüğü ve bugün öğlenden sonra AP’de düzenlenecek bir oturuma katılacağı açıklandı.

Ponsati, İspanya’da hükümetin 2022 yılı sonunda yaptığı kimi yasal değişikliklerle yalnızca kamu kurumlarında çalışmaktan men cezası içeren devletin kurumlarına itaatsizlikle suçlanıyor.

İspanya Yüksek Mahkeme Yargıcı Pablo Llarena’nın, bu cürümle ilgili tabirini vermek üzere 24 Nisan’da Ponsati’yi mahkemeye çağırdığı bildirildi.

İspanya’da hakkında arama ve tutuklama buyruğu bulunan Ponsati, dün Barselona’da düzenlediği basın toplantısının akabinde Katalan polisince gözaltına alınarak mahkemeye götürülmüştü.

Katalonya için Birlik partisinden olan 66 yaşındaki AP milletvekili, Katalonya’da 1 Ekim 2017’de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumu ve 28 Ekim 2017’de Katalonya özerk parlamentosunda ilan edilen tek taraflı bağımsızlık ilanının çabucak akabinde 30 Ekim’de İspanyol yargısından kaçarak yurt dışına giden Katalan siyasetçiler ortasında yaklaşık 5 yıl sonra İspanya’ya dönen birinci kişi olmuştu.

İspanya’da mevcut sol koalisyon hükümeti, dışarıdan takviye aldığı ayrılıkçı Katalan siyasi partilerle vardığı mutabakat sonucu, devlete karşı isyan kabahatini hafifleten ceza yasasında bir değişikliği 2022 yılı sonunda yapmış, böylelikle yurt dışına kaçan Katalan siyasetçilerin geri dönüşüne taban hazırlamıştı.