BM’den zelzele için dayanak daveti

tarafından
31
BM’den zelzele için dayanak daveti

Haber: Deniz Kilislioğlu / 6 Şubat’taki sarsıntılardan Türkiye ve Suriye’de toplamda 18 milyon kişi direkt etkilendi.

Birleşmiş Milletler’in dataları zelzelenin yıkıcı tesirini bir kere daha ortaya koydu.

BM’nin değerli yapılarından Memleketler arası Göç Örgütü de bu türlü büyük doğal afetlerde bölgelere en süratli ulaşan takıma sahip.

Örgüt sarsıntının akabinde bölgeye yardımlarını 29 uçak ve 468 kamyonla ulaştırdı.

Bu kritik süreçte Türk hükümeti ile yakın çalışan Örgüt’ün Yöneticisi Antonio Vitorino New york’ta Türk gazetecilere konuştu.

Vitorino, “Tabii ki en büyük öncelik barınma muhtaçlığına tahlil bulmak ve oradaki insanların hayatlarını devam ettirmeleri için yardım sağlamak. İkincisi, sarsıntıdan sonra gerekli yine yapılandırma ve bölgeyi uygunlaştırma için üretilecek tahlillerle meşgulüz. Bu çok güçlü bir vazife ve bu nedenle milletlerarası toplumdan acil bir dayanışma ve takviyeye muhtaçlık var.” dedi.

Direktör Vitorino başka ülkelerin de takviye vermesi gerektiğini söyledi.
“Yapılanlar kâfi değil” bildirisi veren Vitorino, “Türkiye’de sarsıntıdan etkilenenler için şu anda bunu sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Suriye’de de zelzeleden etkilenenler için sağladığımız fon yüzde 60 düzeyinde lakin daha fazlasına gereksinim var.” dedi.

Türkiye’de, sarsıntının etkilediği bölgede 1,5 milyon Suriyeli mültecinin yaşadığını hatırlatan Vitorino bu bölgeye odaklanarak çalıştıklarını anlattı.

Vitorino, “Hiçbir ayrım yapmadan bölgedeki herkes için çalışıyoruz, zira hepsi insan ve hepsi bu stratejiden önemli formda etkilendi.” açıklamasında bulundu.

Deprem öncesinde Suriye’ye BM yardımlarının ulaştırılması için tek bir hudut kapısı vardı. Sarsıntı sonrası bu sayı arttı. Bu kararların değerli olduğunu söyleyen Vitorino, “Daha evvel birdi, buna iki tane daha eklendi. Yani şu anda, yardımı üç hudut geçiş noktasından ulaştırıyoruz ve yardımların ulaşması kkonusunda çok daha fazla yeteneğe sahibiz. Dileğim bunun gelecekte de devam etmesi.” dedi.