Ekvador’da Meclisin feshedilmesinin akabinde erken seçim süreci başlatıldı

tarafından
37
Ekvador’da Meclisin feshedilmesinin akabinde erken seçim süreci başlatıldı

Ulusal Seçim Kurulu (CNE) genel şura toplantısından sonra yapılan açıklamada, 741 sayılı Kanun Kararında Kararname uyarınca “2023 Cumhurbaşkanlığı ve Yasama Erken Seçimlerinin” Ağustos ayında yapılmasının planlandığı bildirildi.

Kararın oy birliğiyle alındığı aktarılan açıklamada, halkın seçimlerde cumhurbaşkanının yanı sıra cumhurbaşkanı yardımcısı ve Ulusal Meclis üyeleri için oy kullanacağı belirtildi.

CNE üyelerinin 23 Mayıs Salı günü tekrar toplanacağı, cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerinin planlamasını ve gündemini masaya yatıracağı bilgisi paylaşıldı.

Ekvador’da, 24 Mayıs 2021’de vazifeye başlayan ve Mayıs 2025’e kadar ülkeyi yönetmesi beklenen Cumhurbaşkanı Lasso, 17 Mayıs’taki ulusa sesleniş konuşmasında, ülkenin “ciddi siyasi kriz ve iç karışıklık” yaşadığını belirtmiş, Anayasa’nın 148. unsurunun kendisine verdiği yetkiyle “çapraz ölüm” kararnamesini imzaladığını duyurmuştu.

Karara nazaran, seçimler olana kadar Lasso’nun ülkeyi kararname ile yöneteceği bildirilmişti.

NE OLMUŞTU?

Muhalefetin talebiyle 16 Mayıs’ta toplanan Ulusal Meclis, Lasso’nun misyondan azlini tartışırken, Cumhurbaşkanı Lasso, Anayasa’nın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak meclisi feshetmişti.

Ekvador Anayasası’na 2008’de dahil edilen “çapraz ölüm” kararnamesi, Cumhurbaşkanı ile yasama ortasındaki krizi sona erdirmeyi amaçlamıştı. Lasso, bu kararnameyi birinci uygulayan Cumhurbaşkanı olarak ülke tarihine geçmişti.

LASSO’YA YÖNELİK SUÇLAMALAR

Lasso, devlet petrol şirketi ile bir tanker firması ortasında yapılan mukavelede zimmete para geçirme ve bu müddet içerisinde yapılan usulsüzlüklere göz yummakla suçlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi, hakkında yolsuzluk suçlamaları yapılan Lasso için 30 Mart 2023’te mecliste azil soruşturması yürütülebileceğine karar vermişti.

Lasso’ya yönelik Haziran 2022’de yolsuzluk suçlamaları nedeniyle mecliste gensoru verilmiş lakin 92 oya ulaşmadığı için misyondan alınma talebi reddedilmişti.