Eylülden itibaren kira davalarında arabulucuya gidilmeden dava açılmayacak

tarafından
30
Eylülden itibaren kira davalarında arabulucuya gidilmeden dava açılmayacak

NTV-Beyzanur Özer

Yükselen kiralar, mesken sahibi kiracı bağlantılarında sıkıntılara neden oldu.

Zam konusunda anlaşamayanlar, yargı yoluna gidiyor. Art geriye gelen müracaatlar nedeniyle dava yükü arttı.

Dosyalardaki yığılmayı azaltmak için hazırlanan kanun teklifi Meclis’te kabul edildi. Düzenlemeye nazaran, 1 Eylül prestijiyle mal sahibi yahut kiracı arabulucuya başvurmadan dava açamayacak.

“DAVA KAİDESİ KAPSAMINA GİRDİ”

Arabulucu Mehmet Ali Baran, bu tıp uyuşmazlıklar için “Komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda ve kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda ve nihayetinde de taşınır taşınmaz malların iştirakin giderilmesi uyuşmazlığında dava kuralı kapsamına girdi.” açıklamasında bulundu.

Tarafların toplantıya gelmemeleri durumunda yaptırım uygulanacağı tabir edilirken Baran, ileride haklı ya da haksız çıkmaları durumuna nazaran arabuluculuk fiyatlarına tarafların muhatap olmasının kelam konusu olacağını söz etti. Baran, “Bu nedenle tarafların kesinlikle gelemesini iştirakini tavsiye ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

TUTUNAK TUTULACAK

Arabuluculukta başarısız olunduğu taktirde bu durumu gösteren bir tutanacak düzenleneceği belirtilirken Baran şöyle devam etti:

“Anlaşma olmazsa arabulucu tarafından tarafların iradesine uygun bir biçimde bir son tutanak düzenlenecek. Tarafların bir ortaya geldiğine müzakere ettiklerine dair bir tutanak tutacak. Bunu da taraflara verecek bu tutanakla birlikte dava dilekçelerien ekleyerek dava açabilecekler.”