Fırsatçı konut sahiplerinden yeni oyun: Ya konutu boşalt ya farkı öde

tarafından
36
Fırsatçı konut sahiplerinden yeni oyun: Ya konutu boşalt ya farkı öde

Kira fiyatlarındaki afaki artışları fırsat gören mülk sahipleri kiraya artırım yapmak için her yolu mübah görmeye başladı. 5 yılını dolduran kiracısını tahliye edip meskenini daha yüksek fiyattan kiraya vermek isteyen mesken sahipleri akla gelmeyecek yollara başvuruyor.

Davalarda çıkan karar ekseriyetle talep edilen kiranın yüzde 25 ila 40 oranında altında oluyor. Örneğin bir bölgede ortalama kira bedeli 20 bin TL. Açılan mahkemede daire kirası 15 bin TL olarak belirlendi.

Kiracı bu bedeli ödemeyi kabul ederse meskende oturmaya hak kazanıyor. Lakin meskenini 25 bin TL’ye kiraya vereceğini düşünen mesken sahibi rayiç bedele ikna olmuyor. O nedenle kiracısını tahliye etmek için farklı model arayışlarına giriyor.

ENFLASYON FARKI HESAPLIYORLAR

Sabah gazetesinden Betül Alakent’in haberine nazaran, bu kapsamda avukat yolunu tutan konut sahipleri kiracının 5 yıllık geçmişini masaya yatırıyor. Şayet kiracı 5 yılda kirasını sistemli ödemişse bu noktada kira artırımlarına bakılıyor. Kanunen kira artırımları o yılın enflasyon oranına nazaran yapılması gerekiyor.

Ancak mesken sahibi ile kiracı ortalarında anlaşıp bazen enflasyon oranın da altında artırım yapabiliyor. Diyelim ki üç yıl evvel bir meskenin kirası 3 bin TL idi. O devir enflasyon oranı da yüzde 20 olarak geldi.

Bu durumda kiranın 3.600 TL olması gerekiyor. Fakat konut sahibi ile kiracı ortalarında anlaşıp yüzde 10 artırım yaptı. Sonraki yıl da bu kira bedeli için 3.500 TL’den anlaştılar.

Ancak enflasyon oranı baz alınsaydı o devir kira bedeli 4.200 TL olacaktı. İşte mesken sahibi 5 yıl boyunca ortada oluşan farkları hesaplayıp kiracısına bu istikamette alacaklı takibi açmaya başlıyor. Enflasyon oranında artırım yapılmaması nedeniyle konut sahibini haklı bulan emsal bir mahkeme kararı da olduğu için mesken sahibi alacaklı davasından haklı çıkıyor.

“YA BEDELİ ÖDE YA MESKENİ BOŞALT”

İstanbul Samatya’da yaşayan F.A., bunu yaşayan son mağdurlardan biri oldu. 6 yıldır tıpkı dairede oturan F. A.’dan mesken sahibi meskeni boşaltmasını istedi. Rayiç bedel ödemeyi öneren F. A.’nın verdiği kirayı kabul etmeyen mesken sahibi geçmiş periyot kira artırım oranlarının enflasyon oranında yapılmadığı gerekçesiyle dava açtı.

Mağdur kiracı, “Pandemide birçok kiracı mesken sahibi ile konuştu, artırımları ortalarında anlaşarak belirledi. Ben de artırımı mesken sahibinin isteğiyle yaptım. Lakin beni konuttan tahliye etmek istedi. Rayiç bedeli ödemeyi kabul etmeme karşın geçmiş enflasyon farkları üzerinden alacaklı davası açtı. Mahkeme haklı buldu, icra yolu ile tahsilini istedi. Mesken sahibi bana ‘Ya bedeli öde ya konutu boşalt’ dedi. Karşı dava açacağım” diye konuştu.