Fransız mahkeme göstericilerin bilgilerinin toplanmasının yasa dışı olduğuna hükmetti

tarafından
43
Fransız mahkeme göstericilerin bilgilerinin toplanmasının yasa dışı olduğuna hükmetti

Fransa’da hükümetin emeklilik ıslahatına karşı halk sokaklara çıkmış ve çok sayıda protestocu gözaltına alınmıştı. Fransa’da mahkeme gözaltına alınan protestocularla ilgili dikkat çeken bir karara imza attı.

Lille İdari Mahkemesi, emeklilik ıslahatı kapsamında gözaltına alınan göstericilerin isim, soyadı ve doğum tarihi bilgilerinin bir belgede toplanmasına ait kararını açıkladı.

Mahkeme, bu evrakın oluşturulmasının “yasa dışı” olduğuna hükmetti.

Lille savcılığı ve Fransa Adalet Bakanlığının, kelam konusu evraktaki tüm şahsî bilgileri silmesini kararlaştıran mahkeme, ayrıyeten Fransız devletinin davacılara toplam 3 bin euro para cezası ödemesine karar verdi.

Anayasal Özgürlükleri Savunma derneği Adelico, Avukatlar Sendikası, Fransız İnsan Hakları Birliği (LDH) ve isminin baş harfleri M.X. olan kişi, ıslahat aykırısı şovlar kapsamında gözaltına alınan göstericilerin bilgilerinin yer aldığı evrakın Lille savcılığı tarafından kaldırılması talebiyle mahkemeye başvurmuştu.

Yürürlüğe giren emeklilik ıslahatı kapsamında emeklilik yaşı kademeli olarak 64’e çıkarılmıştı. Ülkede binlerce kişi sokaklara çıkarak maddeyi protesto etmiş ve yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.