Gabonlu öğrencinin kuşkulu vefatında anne konuştu: Sert sözlerle tartışmışlar

tarafından
41
Gabonlu öğrencinin kuşkulu vefatında anne konuştu: Sert sözlerle tartışmışlar

Filyos Çayı’nda cansız vücudu bulunan Gabon asıllı üniversite öğrencisinin vefatıyla ilgili soruşturma sürürken genç kızın annesi açıklamalarda bulundu.

Karabük’te üniversite okuyan Gabon asıllı Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın (17) Filyos Çayı’nda 26 Mart günü cansız vücudu bulundu.

Ekipler Dinabongho’nun bir arabayla ormana götürüldüğü ihtimali üzerinde dururken kentteki kameraları inceledi.

Genç kızın yalın ayak sokakta koşarken manzaraları ise bir apartmanın güvenlik kamerasına takıldı. Dinabongho’nun kıyafetleri ve telefonu kriminal incelemeye alındı.

Pazartesi gününden beri Dinabongho’nun vefatıyla ilgili kontağı olduğu düşünülen 3’ü yabancı, 8 kişi farklı vakitlerde gözaltına alındı. Emniyetteki süreçleri tamamlanan 8 bireyden 5’i savcılık tabirinin akabinde 3’ü ise Sulh Ceza Mahkemesi’nden isimli denetim kuralı ile özgür bırakıldı.

POSTANE ÇALIŞANINDAN PARA TEKLİFİ

Ibouanga ailesinin, kızlarıyla ilgili gelişmeleri takip etmelerine yardımcı olan Fransa’daki yakını Zeng Stephane, Dina’nın 20 Mart’ta Gabon’a telefon göndermek için postaneye gittiğini söyledi.

Stephane, 23 Mart’ta Dina’nın postaneden gönderisinin gidemeyeceği bildirisi aldığını ve sonraki gün oraya gidip çalışanlarla tartıştığını belirtti. Stephane’nin anlattığına nazaran, bir çalışan Dina’ya yaklaşıp sorunu çözeceğini, pakete kendi numarasını yazacağını belirterek Dina’dan da numarasını aldı.

Ardından postane çalışanı genç kızla iletileşmeye başladı. Yazışmalarda 17 yaşındaki Dina’nın, postane çalışanının cinsel taleplerinin yer aldığını belirten Stephane, Dina’nın bunu reddettiğini lakin postanede çalışanlarla tartıştığı için üzüldüğünü ve özür dilemek istediğini söz etti.

Stephane, bu nedenle ortadan kaybolduğu cumartesi günü Dina’nın postane çalışanı ile görüştüğünü, 21.00 sıralarında arkadaşlarının meskenine gittiğini, yemek yiyip görüntü izlediklerini belirtti. Dina’nın annesiyle imajlı konuştuğu sırada şarjının azaldığını fark edip alt kata inmek istediğini belirten Stephane, bu andan sonra da genç kızın kaybolduğunu söyledi.

PARA KARŞILIĞI CİNSEL MÜNASEBET TEKLİFİNİ ANNESİNE SÖYLEMİŞ

Memleketine telefon göndermeye çalışan genç kız, kendisine yardımcı olacağını söyleyenlerden cinsel içerikli iletiler aldığını annesine de söyledi.

Sesli bildirilerinde annesinden Karabük’ten ayrılmak için müsaade isterken yalvaran Dinabongho’nun annesine yazdığı bildiriler da ortaya çıktı. Dinabongho bildirilerde, “Eğer onlarla yatmazsam bana yardım etmeyeceklerini söylediler. Bana 10 gün beklememi söylüyorlar, onlarla yatmazsam kargo paketinden ve paradan vazgeçmem gerek. Onlarla yatmam için bana 10 bin lira teklif ediyorlar.” dedi.

Gabon Cumhuriyeti’nin başşehri olan Libreville’de yaşayan Ibouanga ailesinin sokağına ‘Dina için adalet. Parıltı içinde yat. Yeryüzü sana ışık olsun.’ yazan pankartlar asıldı.

İbouanga ailesinin tek katlı meskenlerinin girişi anma odasına dönüştürülürken, masanın üstü Dinabongho’nun fotoğrafları ve çiçeklerle donatıldı.

Dinabongho’nun Gabon’da, Türkiye’de okumak için girdiği imtihanı geçtiğini söyleyen annesi Jessica Sandra Makemba Panga, Türkiye’deki Gabonlular tarafından güzel karşılandığını ve kızına yardımcı olduklarını söyledi.

Panga, “Bir yabancı, bir ülkeye gittiğinde tüm topluluğu ona sahip çıkar. Zira topluluk yeni ailedir. Her şey düzgündü. Dina cep telefonunu burada bir arkadaşına göndereceğine dair kelam vermişti. Ben istediğimde bile, ‘Sen benim annemsin lakin arkadaşıma kelam verdim. Sözümü tutmazsam yanlışsız olmaz’ dedi” tabirlerini kullandı.

“SERT SÖZLERLE TARTIŞMIŞLAR”

Gönderisinin iletilemeyeceğini öğrenince kızının tekrar postaneye gittiğini söyleyen Panga, “Orada dinlenilmeyince sonlandı. Sert sözlerle tartışmışlar. Dina beni arayarak, ‘Bu hiç uygun olmadı. Ağlıyorum, siyah olduğum için telefonumu geri vermek istemiyorlar’ dedi. Kızıma sakin olmasını söyledim. Cumartesi günü, kızım postane çalışanlarından kendisinden büyük oldukları için özür dilemesi gerektiğini söyledi. Benim kültürümde haklı bile olsam gidip özür dilemem gerekir. Kızıma ‘Yanında biriyle git’ dedim. Bana ‘Anne gündüz vakti, endişelenecek bir şey yok’ diye yanıt verdi. Postacılarla buluştuktan sonra geri gelince bana ‘Anne özür diledim. 250 liram vardı, hatta taksi paralarını ödemeyi teklif ettim lakin ‘Hayır hayır hayır’ diyerek reddettiler’ diye anlattı. Bundan sonra Gabonlu arkadaşlarıyla buluştu ve 22.12’ye kadar telefonla konuştuk ve çocuğumdan bir daha haber alamadım. Jeannah eksiksiz biriydi. O yalnızca kızım değil, bana bir kardeş üzereydi. Her yere birlikte giderdik. Ondan ayrılmak çok sıkıntı.” dedi.

“YETER Kİ ADALET YERİNİ BULSUN”

Kızı için adalet isteyen Panga, “Kızımın kaba olmadığını, çok saygılı biri olduğunu biliyorum. Onlar denilene nazaran insanları cilt rengine nazaran ayırmıyor. Bırakın adaleti yerine getirsinler zira hepimiz insanız. Ben kızımı Türkiye’ye gönderdim. Türklerin deri rengine bakmadığını biliyorum. Bu yüzden onlara güveniyorum. Kâfi ki adalet yerini bulsun. Ben kızımı hayvanların eline göndermedim. Türkiye’ye gönderdim. Zira Türklerin tüm insanları koruyan kanunları var. Türklere güveniyorum, kâfi ki adalet yerine gelsin. Uzaktan yakından dayanak olan dua eden herkese teşekkür ediyorum. Dina’nın başlattığı uğraşın daha başında olduğumuzu söylemeliyim. Gurbetteki çocuklarımızın başına kızıma olanlar gelmesin diye çabayı sürdürmeliyiz. Tanrı’nın yardım edeceğine inanıyorum.” diye konuştu.