Galeria Sitesi’nin müteahhidinin sözü ortaya çıktı

tarafından
40
Galeria Sitesi’nin müteahhidinin sözü ortaya çıktı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Kahramanmaraş merkezli zelzelelerde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ait başlattığı soruşturma kapsamında, 89 kişinin hayatını kaybettiği Galeria Sitesi’nin müteahhidi Sedat Eser, Ankara’da gözaltına alındı.

Hakkında “olası kastla birden fazla kişiyi öldürmek ve yaralamak” cürmünden yakalama kararı bulunan Yapıt’ın emniyetteki süreçleri tamamlandı.

Ses ve Manzara Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) sözü alınan Eser, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

Sedat Eser

TRT Haber, müteahhit Sedat Yapıt’ın tabirine ulaştı. Eser, tabirinde, “Diyarbakır’ın bu türlü bir yapıya muhtaçlığı olduğunu, yapıldığı takdirde bölgeye katkısı olacağını söylediler ve ben bu işin üretimi konusunda Özçiftçiler İnşaat Limited Şirketi ile anlaştım ve şirkete yüzde 50 paylı ortak olarak katıldım.” dedi.

Zeminde su çıktığı, sıvılaşma olduğu ya da tabanda, inşaatta rastgele bir durum olduğuna ait kendisine bir şey söylenmediğini tabir eden Eser, 1999 yılından evvel yer etüdü raporunun alınmasının ilgili yönetmeliğe nazaran mecburî olmadığını söyledi.

KÜÇÜK DÜKKANLAR BİRLEŞTİRİLMİŞ

Projede iş yerlerinin pasaj formunda olduğunu belirten Eser, buranın AVM olmasını istediği için küçük dükkanların birleştirilerek birtakım dükkanların 1000 metrekare olacak halde çizilmesini istediğini kaydetti.

“O DEVİR ŞANTİYE ŞEFİ ZARURİLİĞİ YOKTU”

Bu yapı kullanım müsaade evrakına istinaden kat irtifakının oluşturulduğunu, satışların gerçekleştirildiğini söyleyen Eser, “İnşaatı devraldığımızda yerin yalnızca belirli bir bölgesinde değil tamamında temel atılmıştı. Pompa yüksekliği kâfi gelmediği için kum firmalarından aldığımız kumu mikser makinaları ile karıştırıp o biçimde yaptık. O devir şantiye şefi bulundurulma mecburiliği yoktu.” dedi.

DIŞ CEPHE KISMINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞ

Dış cephe kısmını beğenmediği için değişiklik yaptığını aktaran Eser, değişikliğin ruhsata işlenip işlenmediğini, mimari vizesinin alınıp alınmadığını hatırlamadığını söyledi.

Eser, katın betonu dökülürken valilik tarafına bakan kısmında, iki blok ortasında bir kolonun kalıbının yeterli sıkıştırılamadığı için döküldüğünü ve küçük çapta bir kaza olduğunu tabir etti.

89 ŞAHSA MEZAR OLMUŞTU

Yenişehir ilçesinde kentin birinci AVM’si olarak 1999’da hizmete giren, 4 katı alışveriş merkezi olup, 8 katı da 128 daireden oluşan 4 bloklu Galeria Sitesi’nin 1 bloğu, Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların birincisinde yıkıldı, 89 kişi hayatını yitirdi, 22 kişi de yaralandı.