Gastroenterit (mide üşütmesi) nedir, neden olur? Gastroenterit belirtileri nelerdir?

tarafından
37
Gastroenterit (mide üşütmesi) nedir, neden olur? Gastroenterit belirtileri nelerdir?

Gastroenterit, mide üşütmesi ya da mide gribi olarak da tanımlanan, sulu ishal ve kramp stilinde gelişen karın ağrısı, bulantı-kusma ve bazen de ateşle kendini gösteren bir mide-bağırsak enfeksiyonudur.

Gastroenteritin en yaygın sebebi daha evvelden enfekte olmuş bir bireyle temas yahut kontamine yani virüs bulaşmış besin ya da suyu yemek-içmektir. Şayet kişinin öteki bir hastalığı yoksa birden fazla vakit bu durum bir iki günde tabiatıyla güzelleşir.

Ancak bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış şahıslar için viral gastroenterit(mide üşütmesi) önemli rahatsızlıklara neden olabilir.

GASTROENTERİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gastroenteritin en sık görülen belirtileri şunlardır:

– Sulu, çoklukla kanlı olmayan ishal (kanlı ishal ekseriyetle farklı, daha şiddetli bir enfeksiyon olduğu manasına gelir.)

– Karın krampları ve ağrıları

– Mide bulantısı, kusma yahut her ikisi

– Orta sıra kas ağrıları yahut baş ağrısı

– Düşük dereceli ateş

– Bazen iştah kaybı, mide rahatsızlığı, eklem ve baş ağrısı olabilmektedir.

GASTROENTERİT NEDEN OLUR?

Kontamine yani kirli yiyecek yahut su yenilip içildiğinde ya da mikrop bulaşmış biriyle mutfak eşyaları, havlular yahut yiyecekler paylaşıldığında viral gastroenteriti kapma mümkünlüğü yüksektir. En sık görülen sebebi ise rota ve norovirüslerdir.

Norovirüsler: Hem çocuklar hem de yetişkinlerde dünya genelinde besin kaynaklı hastalıkların en sık sebeplerindendir. Bilhassa kapalı alanlarda beşerler ortasında yayılma mümkünlüğü yüksektir.

Çoğu durumda virüsü kontamine yiyecek yahut sudan alırsınız, fakat şahıstan bireye bulaşma da mümkündür.

Rotavirüs: Parmaklarını yahut virüsle kontamine olmuş öbür objeleri ağızlarına soktuklarında enfekte olan çocuklar da viral gastroenteritin en yaygın nedenidir.

Enfeksiyon bebeklerde ve küçük çocuklarda daha şiddetlidir. Rotavirüs ile enfekte olmuş yetişkinlerin semptomları olmayabilir, lakin hastalığı yeniden de yayabilirler. Neyse ki bu enfeksiyonun aşısı mevcuttur.

Bazı kabuklu deniz eserleri, bilhassa çiğ yahut az pişmiş istiridyeler de sizi hasta edebilir.

Kontamine içme suyu viral ishalin bir nedeni olmasına karşın, birçok durumda virüs fekal-oral yoldan geçer.(Yani virüslü biri, tuvaleti kullandıktan sonra yediğiniz yiyecekleri ellerini yıkamadan fiyat.)