Gaziantep’te 600 yıllık tarihi hamam sarsıntıya meydan okudu

tarafından
35
Gaziantep’te 600 yıllık tarihi hamam sarsıntıya meydan okudu

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıda başta Gaziantep’in sembolü olan Gaziantep Kalesi olmak üzere birçok tarihi yapı büyük hasar gördü. Gaziantep Kalesi’nin yanında bulunan 600 yıllık tarihi Naib Hamamı zelzeleden hiçbir hasar almadan kurtuldu.

Depremden sonra altı kez incelemede bulunulmasına karşın hiçbir sorun tespit edilmedi. Tarihi hamam dayanıklılığı ve sağlamlığı ile zelzeleden sonra depremzede insanların birinci sığındığı ve kendini inançta hissettiği yer oldu.

Hamam’ın 600 yıllık geçmişe sahip olduğunu ve birçok tarihi olaya mesken sahipliği yaptığını belirten hamam işletmesi sahibi Osman Küsbeoğlu, “İçinde bulunduğumuz Naib Hamamı bize dedemizden yadigar kaldı. Yaklaşık olarak 600 yıllık bir Osmanlı hamamı. Yavuz Sultan Selim’in Mercidabık’a giderken konakladığı yer diye rivayetler var” dedi.

Küsbeoğlu, “Mekan Osmanlı yapısı, burada ecdadımızın geçmişte yaptığı yapıların ne kadar sağlıklı olduğu da göz önünde. En büyük delillerden bir tanesi de burası. Hamam 600 yıldır ayakta duruyor. Bu üzere yerler çalıştıkça, kullanıldıkça ayakta duruyor. Kapalı olsaydı, kullanılmasaydı bugünlere ulaşması mümkün değildi. Bizde zelzele sürecinde birinci haftayı atlattıktan sonra alanda çalışan insanlarımıza, dayanak olmaya çalıştık” dedi.

“DEPREMDE SIĞINDIĞIMIZ YER OLDU”

Depremden sonra insanların kalacak yer arayışına hamamı açarak yardımcı olan ve ailesi başta olmak üzere onlarca beşere konaklama imkanı sunan Küsbeoğlu, “Deprem anında birinci sığındığımız yer hamam oldu. Biz burada yaklaşık 10 gün konakladık ailelerimizle bir arada. Hatta birebir anda dışarıda kalan insanlara da yardımcı olduk. 50-60 kişi kaldı burada” diye konuştu.

Hamamın mimari yapısı hakkında bilgi veren Küsbeoğlu, “Yapının kolonları 2 metre, kubbe yüksekliği 20-25 metre. Hamamın külliyen duvar kalınlığı, en ince 80 cm’den başlıyor. Çok hoş bir temel ve yapı yapılmış, çok büyük kemerler var, kubbe var. İçeride farklı olarak iki tane daha kubbe var, hiçbir yerde en ufak bir zayiatımız yok” dedi.