George Soros kimdir? ABD’li milyarder George Soros ne iş yapar, öldü mü?

tarafından
25
George Soros kimdir? ABD’li milyarder George Soros ne iş yapar, öldü mü?

ABD yüksek sosyetesinin önde gelen isimlerinden biri olan George Soros’un öldüğüne dair toplumsal medyada paylaşımlar yapılmaya başlandı. İddiayı, bir komplo teorisyeni Twitter’da paylaştı.

Ancak George Soros sağlıklı ve hayatta. Pekala neden Soros’un öldüğüne dair argümanlar daima olarak internette viral hale geliyor?

GEORGE SOROS KİMDİR?

George Soros, 1930’da Budapeşte, Macaristan’da Aşkenazi Yahudi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.

1939’da Macaristan, Nazi işgaline uğradığı vakit Yahudi oldukları için ailecek çok tehlikeli ve sıkıntı günler yaşadı. Babası Tivadar Soros, tüm aile bireyleri için düzmece kimlikler düzenleyerek ve oturdukları yeri daima değiştirerek hayatta kalmalarını sağladı.

1947 yılında İngiltere’ye göç etti ve Oxford Üniversitesinde School of Economist fakültesinde iktisat tahsili gördü. İngiltere’de hayatını kazanmak için hamallık yaparken ayağı kırılınca devlet hastanesinde tedavi gördü.

Devletin yoksullara yardım etmesinin yani toplumsal adaletin ne kadar değerli olduğunu yaşayarak öğrendi. Okuduğu fakültede makro ekonomiyi öğrendi. Ayrıyeten, kendisini çok etkileyen Karl Popper’in öğrencisi oldu ve ileride uygulayacağı “Açık Toplum” (Open Society) projesi konusunda ondan ilham aldı.

1956 yılında ABD’ye göç etti. Birinci yaptığı iş, arbitraj süreçleri oldu. Yani, bir pay senedi yahut dövizi ucuz olduğu yerden alıyor ve eş anlı olarak kıymetli yerde satıyordu. Kısa müddette finans dünyasında sivrildi, kendi kurduğu milletlerarası yatırım fonu sayesinde büyük bir servetin sahibi oldu.

George Soros, Quantum Fonu Grubu’nun baş yatırım danışmanı olan Soros Fund Management LLC’nin lideridir. Bu fon, 28 yıllık tarihinde dünyanın en yüksek performansa sahip yatırım fonu olarak kabul edilmiştir.

New School of Social Research, Budapest University of Economics, Oxford Üniversitesi ve Yale Üniversitesinden fahri doktora unvanı alan George Soros 1995’te Bologna Üniversitesi tarafından da dünya çapında açık toplumlar yaratmak yolundaki çalışmaları sebebiyle üniversitenin en büyük onur unvanı olan “Laurea Honoris Casua” ile ödüllendirilmiştir.

Soros ayrıyeten Budapeşte’deki Central European University’nin (Orta Avrupa Üniversitesi) ve Moskova’daki International Science Foundation’ın (Uluslararası Bilim Vakfı) kurucusudur.

‘GEORGE SOROS’UN ÖLDÜĞÜNE DAİR İDDAİLAR NEDEN TOPLUMSAL MEDYADA DAİMA VİRAL OLUYOR?

Dün akşam Cillian isimli bir komplo teorisyeni, George Soros’un vefatıyla ilgili “çarpıcı” bir tweet attı ve haberi öbür bir komplo hesabı olan Politics For All Ireland’a bağladı.

CilComLFC’nin tweet’i yaklaşık 600 nin kişi tarafından görüldü. Lakin, Soros’un yakınları onun yaşadığını ve sağlıklı bir durumda olduğunu belirtti.

Öte yandan, Soros’un “ölümü” birinci kere gündeme gelmiyor. 2013 yılında Reuters ezkaza Soros hakkında bir mevt ilanı yayınladı. Haber ajansı bunun bir aldatmaca olduğunu anladı ve çabucak haberini kaldırdı.

Dünyanın dört bir yanından binlerce komplo teorisyeni, fecî aldatmacaya kandıktan sonra Soros’un “ölümünü” Twitter hesabından paylaştı. Yahudi finansçı, paranoyak Yahudi tersi fantezilerin gayesi oldu.