Histrionik ne demek? Histrionik kişilik bozukluğu neden olur?

tarafından
37
Histrionik ne demek? Histrionik kişilik bozukluğu neden olur?

Histrionik, Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından çoklukla yetişkinliğin birinci devirlerinde başlayan, çok duygusallık ve dikkat çekmek, etrafı tarafından onay arama gereksiniminin yüksekliği ile kendini belirli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır. Narsistlerden farklı olarak etraflarıyla bağlantılarının her dakikasına dikkat ederler.

HİSTRİONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?

Bu bozukluğun sebebi bilinmemektedir ama bir yakınının ani kaybı, aile içinde daima korku doğuran bir hastalık bulunması, ebeveynlerin boşanması ve genetik sebeplerin tesirli olabileceği düşünülmektedir.

Histrionik kişilik bozukluğu erkeklerden daha sık bayanlarda teşhis edilmektedir, erkeklerde kimi emsal belirtilerle birlikte narsistik kişilik bozukluğu daha çok görülmektedir.

HİSTRİONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU SEBEPLERİ

Başkalarının ilgi ve muhabbetlerini çekebildikleri sürece canlı, sevinçli, şevk dolu ve cilveli yahut çapkındır. Kendileri kümenin odağı olduğu sürece bağlantıları kuvvetlidir.Cinsel manada uygunsuz provokatif davranışlar sergileyebilir, hislerini etkileyici biçimde dışavururlar. Bunun yanı sıra egosantrizm, kendine düşkünlük, daima takdir dileği ve gereksinimlerine ulaşmak için daima ruhsal manipülasyonda bulunurlar.

Bu kişilik bozukluğuna sahip olan şahıslar kendi şahsî durumlarını gerçekçi olarak değerlendiremezler ve karşılaştıkları zahmetleri abartma ve dramatize etme eğilimi sergilerler.

Kolayca sıkıldıklarından çok sık iş değiştirebilirler ve hayalkırıklığı sorunu yaşarlar. Yenilik ve heyecan isteklerinden ötürü kendilerini tehlikeli durumlara sokarlar. Bu ögeler onların daha büyük depresyona girmelerine sebep olabilir.

Şu belirtiler görülür:

– Teşhirci davranış.

– Daima tatmin yahut onay arayışı.

– Hislerin çok gösterilerek dramatize edilmesi. Örneğin yeni tanıştığı biriyle kucaklaşmak yahut acıklı bir sinemada denetimsizce ağlamak.

– Tenkit yahut onaylanmamaya karşı çok hassaslık.

– Kişiliğinden gurur duyma, değişime karşı isteksizlik ve rastgele bir değişimi tehdit olarak algılama.

– Uygunsuz biçimde kışkırtıcı davranış yahut görünüm sergilemek.

– Somatik belirtileri kullanarak dikkati üzerine çekmeye çalışmak.

– İlgi merkezi olma muhtaçlığı.

– Hayal kırıklıklarına karşı düşük tolerans.

– Ani kararlar almak.

– Duygusal hallerin süratli değişimi. Bu haller diğerlerine yüzeysel yahut abartılı olarak görünebilir.

– Alakaların gerçekte olduğundan daha içten olması gerektiğine inanmak.