İmar Yönetmeliği’nde değişiklik | Kısa kolon, asma kat yasak

tarafından
38
İmar Yönetmeliği’nde değişiklik | Kısa kolon, asma kat yasak

Resmi Gazete’de, “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yönetmelik değişikliğine ait Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği önlemlerimizi artırıyoruz. ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimiz’i güncelledik.” dedi.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler kapsamında; konut binalarının tabanındaki iş yerlerinin taban kat yüksekliği 4,5 metreyi geçmeyecek. Bu yapılarda; sarsıntıya sağlam perde duvarlı sistem zarurî olacak, kısa kolon oluşturulmayacak. Asma kat yapılamayacak. İçerisinde konut yer alan taban artı 4 kat ve üzeri yapılarda kapalı çıkma yapılamayacak.

MÜHENDİSLERE DENEYİM ŞARTI

Yeni mezun inşaat mühendislerinin, yer artı 4 kata kadar statik proje hazırlayabilmesi kuralı getirilecek. Yer artı 4 kattan fazla 8 kattan az olan statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl, 10 bin metrekare ve 4 farklı proje deneyim kuralı aranacak. Taban artı 8-15 kat ortası statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 5 yıl, 15 bin metrekare ve 6 farklı proje deneyim koşulu aranacak. 15 kat üzeri proje için ek olarak en az 7 yıl, 20 bin metrekare ve 8 farklı proje deneyim koşulu ve yapı ana bilim kolunda yahut sarsıntı mühendisliği ana bilim kolunda yüksek lisans kuralları aranacak.

MİMARLARDA DENEYİM ŞARTI

Mimarlara; kamuda, üniversitelerin mimarlık kısımlarında yahut meslek odasına kayıtlı hür mimar olarak en az 5 yıl mesleksel deneyiminin bulunması koşulu aranacak. En az 10 bin metrekare ve 4 farklı yapının proje sürecinde faal olarak bulunması yahut mimarlık ana bilim kısmında doktorasının bulunması koşulu aranacak.

Bitişik nizam yapıların zelzelede birbiri ile çarpışmasının (çekiç etkisi) önlenmesi için 6 metre yüksekliğe kadar olan binalar için 3 santimetre, üzerindeki her kat için 1 santimetre olmak üzere derz boşluğu bırakılma zarurî olacak.