İran’da başörtüsü kuralına uymayan bayanlar yargılanacak

tarafından
39
İran’da başörtüsü kuralına uymayan bayanlar yargılanacak

İran’da, Tahran Milletvekili Muhammed İsmail Kevseri, 15 Nisan Cumartesi gününden itibaren başörtüsü kuralını ihlal edenlerin evvel uyarılacağını, durumun tekrarlanması durumunda da bu bireylerin yargı önüne çıkarılacağını belirtti.

Entekhab haber sitesine nazaran Kevseri, İran Emniyet Genel Müdürü Ahmed İstek Radan’ın 8 Nisan’da yaptığı açıklamaya dikkati çekerek, başörtüsü zorunluluğunu ihlal edenlerin 15 Nisan Cumartesi gününden itibaren kent kameraları ile tespit edileceğini kaydetti.

Başörtüsü kuralına riayet etmeyenlerin evvel uyarılacağını belirten Kevseri, uyarıyı dikkate almayıp kuralı ihlal etmeye devam edenlerin ise yargı önüne çıkarılacağını söyledi.

Kevseri, bu uygulamanın büsbütün yasal olduğunu ileri sürdü.

ARAÇLARINA EL KONULACAK

İran’da Polis Müdürlüğü 8 Nisan’da yaptığı açıklamada, cadde ve sokaklarda mecburî başörtüsü ve kıyafet kurallarına uymayan bayanların kimliğini tespit edecek akıllı kamera sisteminin kullanılmaya başlanacağını duyurmuştu.

Aynı gün açıklama yapan Emniyet Genel Müdürü Ahmed İstek Radan ise başörtüsü kuralına riayet etmediği tespit edilen bayanların evvel uyarılacağını belirterek, uyarıyı dikkate almayıp fiili devam ettirenlerin ise yargı önüne çıkarılacağını söylemişti.

Radan, tıpkı durumun şoförler için de geçerli olduğunu belirterek, uyarıyı dikkate almayıp durumu devam ettirenlerin araçlarına el konulacağını kaydetmişti.

NE OLMUŞTU?

İran’ın başşehri Tahran’da 13 Eylül 2022’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini 16 Eylül’de hayatını yitirmişti.

Emini’nin vefatı üzerine memleketi Sakkız’da 17 Eylül 2022’de başlayan şovlar, ülke geneline yayılarak idare tersi protestolara dönüşmüştü.

Aylarca süren olaylarda yaklaşık 500 gösterici öldürülmüş, yüzden fazla da emniyet vazifelisi hayatını kaybetmişti.

Ülkede Mahsa Emini’nin vefatını protesto eden ve zarurî kıyafet kuralına karşı çıkan binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Toplu şovlar sona ermesine karşın, İran’ın birçok bölgesinde bayanlar kamuya açık alanlar, alışveriş merkezleri, kafe, banka, okul ve sokaklarda başını örtmeyerek yansısını devam ettiriyor.