İran’da başörtüsüz bayanlara “yoğurtlu” hücum

tarafından
35
İran’da başörtüsüz bayanlara “yoğurtlu” hücum

İran’ın Razavi Horasan eyaletine bağlı Torkebe kentindeki bir markette bir kişi, başörtüsüz oldukları gerekçesiyle tartıştığı iki bayana yoğurtlu akında bulundu.

Sosyal medyada yer alan manzaralarda, iki bayanla tartıştığı görülen kişinin raftan aldığı yoğurdu, bayanların başından aşağı boşalttığı görülüyor. Bayanlarla marketteki başka müşterilerin reaksiyon gösterdiğ olay sonrası başlatılan soruşturmada saldırganın gözaltına alındığı ve hakkında tutuklama kararı verildiği öğrenilirken, iki bayan hakkında ise “toplum içerisinde başörtüsü kuralına uymama” cürmünden soruşturma açıldığı belirtildi. Ayrıyeten başörtüsü takmayan iki bayana hizmet veren market sahibine ise ihtar cezası verildiği aktarıldı.

ile tartıştığı ve tartışmanın büyümesi akabinde da eline aldığı yoğurt kabını bayanların başlarına döktüğü görüldü. Büyük yankı bulan olayın akabinde ise saldırgan hakkında tutuklama kararı verildi.

İran Uygunluğu Emretme ve Berbatlıktan Sakındırma Merkezi tarafından olaya ait yapılan açıklamada, saldırganın başörtüsüz bayanlara müdahale biçiminin kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Böyle bir müdahale sistemi gerçek değil. Lakin bayanların başörtülerini takmamaları da kabahat kapsamına girmektedir”denildi.

İRAN CUMHURBAŞKANI: BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYANLAR İKNA EDİLMELİ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran’da düzenlenen bir iftar programında yaptığı konuşmada, başörtüsünün dini ve yasal mecburilik olduğunu belirterek, “Bazıları bu inancı paylaşmayabilir. Bu nedenle kültürel ve dini merkezler ikna formülü için kullanılmalı. Başörtüsü takmayanlar ikna edilmeli. Elbette başörtüsü yasal mecburilik olduğu için toplumun tüm bölümü bu kurala riayet etmelidir” dedi.

“YARGI BAŞÖRTÜSÜ YASASI İHLALLEİRNİ DİKKATLE TAKİP EDECEK”

İran Yargı Erki Lideri Muhsin Ejei ise yaptığı açıklamada, zarurî başörtüsü yasası konusunda geri adım atmadıklarını söyleyerek, “Yargı başörtüsü yasası ihlallerini dikkatle takip edecek ve bu hususa özel olarak yaklaşacak” halinde konuştu.

İran İçişleri Bakanlığı tarafından ülkede zarurî başörtüsü yasasını ihlal edenlere ait dün yayınlanan bildiride ise, “Dini ve klâsik prensip ve değerlerimizde rastgele bir geri adım olmamıştır. Bakanlık olarak yargı ve öbür ilgili kurumlar ile birlikte başörtüsü ihalelerine müsaade verilmeyecektir” tabirleri kullanılmıştı.

İRAN’DA MAHSA AMİNİ PROTESTOLARI

Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alındıktan sonra kötüleşerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin, 16 Eylül’de hayatını yitirmesi ülke idaresine karşı şiddetli protestolara yol açmıştı. Aylarca devam eden şovlarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.