İzmir’de 30 şahsa mezar olan binada belediye görevlilerine de mahpus istemi

tarafından
39
İzmir’de 30 şahsa mezar olan binada belediye görevlilerine de mahpus istemi

İzmir zelzelesinde 30 kişinin hayatını kaybettiği Emrah Apartmanı’nın yıkılmasına ait 2 belediye vazifelisi hakkında, “Projedeki kusurlara karşın onay vermiş olmaları sebebiyle vefat olayında sorumlu oldukları” suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve olaya ait ana davanın görüldüğü 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Dokuz Eylül Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan eksper heyetinin raporuna yer verildi.

ONAY VERENLER DE SORUMLU

Emrah Apartmanı’nın projelendirmedeki eksiklikler, materyal özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve personellik yanlışları ile imal kontrolündeki yetersizlik nedeniyle yıkıldığı görüşüne yer verilen eksper raporunda, binanın statik, zelzele yükü, etriye ve yer değiştirme hesaplarının ilgili yönetmelik kararlarına uygun yapılmadığı, statik proje müellifi ile statik betonarme projesine onay verenlerin sorumlu olduğu tabir edildi.

Soruşturmalar sonucunda Emrah Apartmanı’na ait yapı ruhsatının düzenlendiği tarihte Bornova Belediyesinde misyonlu İmar İşleri Müdürü M.A.U. ile betonarme tetkik masasında misyonlu İnşaat Mühendisi Ş.S.H’nin sorumlulukları bulunduğu görüşüne iddianamede yer verildi.

Sanıklardan M.A.U’nun, iddianamedeki savunmasında, yapı kullanma müsaadesi verilmesi basamağında yapının tümünün tamamlanmış, sıva, badana ve boya süreçleri bitmiş olduğundan tespit yapmanın mümkün olmadığını öne sürdüğü belirtildi.

“DENETLEME İMKANI YOKTU” SAVUNMASI

Ş.S.H’nin ise “Olay tarihinde önüne gelen projeyi 1975 yılında yürürlükte bulunan sarsıntı yönetmeliği mevzuatına nazaran ve o tarihteki teknik koşullara ve imkanlara nazaran incelediğini, projeyi bu formda onayladığını, projenin uygulama etabında kullanılan materyalleri denetleme ve inceleme imkanının bulunmadığını” savunduğu aktarıldı.

Mahkemenin iddianameyi kıymetlendirme sürecinde, tekrar istediği uzman raporunda da “Ruhsat eki betonarme hesaplarda yönetmeliğe uygun olmayan konular bulunmakla, meydana gelen zelzelenin büyüklüğü de dikkate alındığında yıkımın imalat ve kontrol kusurundan meydana geldiği tespit edilmiştir.” sözleri yer aldı.

Cumhuriyet savcısı, sanıkların, “projedeki kusurlara karşın onay vermiş olması sebebiyle vefat olayında sorumlu olduklarını” ve “üzerlerine atılı cürümlerden haklarında kamu davası açmaya kâfi kuşkuya ulaşıldığını” belirterek şuurlu taksirle birden fazla kişinin vefatına ve yaralanmasına neden olma hatasından cezalandırılmalarını talep etti.

Sanıkların belgesi, yıkıma ait fenni mesul T.A. ve müteahhit H.U’nun yargılandığı ana dava ile birleştirildi. Sanıklar 4 Mayıs’ta hakim karşısına çıkacak.

30 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 8 KİŞİ YARALANDI

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki sarsıntıda yıkılan Emrah Apartmanı’nda 30 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi yaralanmıştı. 3 sanık hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına ve yaralanmasına neden olma” kabahatinden dava açılmıştı. Bir sanık yargılama sırasında vefat etmişti.

Kamu vazifelileri hakkındaki belge ise 4483 sayılı kanun kapsamında gereğinin takdiri için Memur Cürümleri Soruşturma Ofisine gönderilmişti.