Japonya’da onlarca yunus kıyıya vurdu: Çok sayıda hayvanın ölmesi endişelendirdi

tarafından
46
Japonya’da onlarca yunus kıyıya vurdu: Çok sayıda hayvanın ölmesi endişelendirdi

Japonya‘nın Pasifik kıyısındaki Chiba eyaletinin Isumi ve Ichinomiya kıyılarında bugün 8 yunus daha kıyıya vurmuş halde bulundu.

Yetkililer, evvelki gün 33 yunusun karaya vurduğunu açıkladı. Kyodo News’in 7 yunusun hayatını yitirdiğini başkalarının ise yetkililer ve sörfçülerin yardımıyla okyanusa geri döndürüldüğünü açıkladı.

Yunusların her biri yaklaşık iki metre uzunluğunda olduğu belirtilirlen, Choshi Okyanus Enstitüsü lideri Yukio Miyauchii “Suyun soğuk olduğu kıyıya çok yakın yüzdükleri için güçlerini kaybetmiş olabilirler.” diye konuştu.

Diğer taraftan, Japonya Ulusal Tabiat ve Bilim Müzesi’nden araştırmacıların karaya vurmalarının kesin nedenini belirlemek için meyyit yunusları tahlil edecekleri açıklandı.

YUNUSLARIN KARAYA VURMALARININ BEKLENEN NEDENLERİ

Yunuslar, ekseriyetle avlanma yahut üreme periyodu sırasında karaya vurabilirler. Bu durum bazen ezkaza gerçekleşebilir, bilhassa de yunusların sığ sularda yüzdükleri ve yüzeyde bulunan objelere çarptıklarında yahut yaralı yahut hasta olduklarında olabilir.

Bununla birlikte, kimi durumlarda yunuslar, farklı nedenlerden ötürü şuurlu bir biçimde karaya vurabilirler. Örneğin, birtakım yunuslar, avlanma sırasında sürü halinde balıkları bir ortaya getirerek daha kolay bir halde yakalamak için karaya yanlışsız yönelirler.

Bazı yunuslar ise, toplumsal davranışlarını sergilemek yahut güneşlenmek için karaya vurabilirler. Ayrıyeten yunuslar, insan tesiri nedeniyle yaşadıkları etraf meseleleri yahut fizikî yaralanmalar nedeniyle de karaya vurabilirler.

Ancak, yunusların karaya vurması, çoklukla bir sıhhat sorunu yahut doğal davranışlarından sapma ile ilgilidir ve bu durum önemli bir sorun olarak kabul edilir.