Karadağ’ın yeni cumhurbaşkanı Milatovic yemin ederek vazifesine başladı

tarafından
25
Karadağ’ın yeni cumhurbaşkanı Milatovic yemin ederek vazifesine başladı

Karadağ’da 2 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci cinsini kazanarak ülkenin yeni önderi seçilen Milatovic, başşehir Podgorica’da 200 yetkilinin katıldığı yemin merasimiyle vazifesine başladı.

Milatovic, Karadağ Meclisinde yaptığı konuşmada, herkesin cumhurbaşkanı olacağını söz ederek, misyonunu büyük bir sorumluluk, şuur ve adalet çerçevesinde yürüteceğini söyledi.

Yemin merasimine, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Kurulu Lideri ve Sırp üyesi Zeljka Cvijanovic, kurulun Boşnak üyesi Denis Becirovic ve kurulun Hırvat üyesi Zeljko Komsic’in yanı sıra ABD, İngiltere ve Almanya’nın Batı Balkanlar özel temsilcileri de katıldı

Ekonomi Bakanı olarak da misyon yapan 7 Aralık 1986 doğumlu Milatovic, evli ve 3 çocuk babası.

8. CUMHURBAŞKANI

Balkan ülkesi Karadağ’da Cumhurbaşkanı Seçimi’nin birinci çeşidi 19 Mart’ta düzenlenmiş, 7 adaydan hiçbiri yüzde 50 üzerinde oy alamadığı için seçimin ikinci tipi 2 Nisan’da yapılmıştı.

İlk çeşitte oyların yüzde 35,3’ünü alan Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, ikinci tıpta oyların yüzde 40’ını alarak mağlup olmuştu. Milatovic ise birinci cinste oyların yüzde 28,9’unu almış, ikinci çeşitte oyların yüzde 60’ını elde ederek ülkenin 8. cumhurbaşkanı seçilmişti.

Görevi Milatovic’e devreden Djukanovic, seçim sürecinde rakibi Milatovic’in “Sırbistan ve Rusya’nın adamı” olduğunu, seçimi kazanması durumunda ülkenin Rusya’ya yaklaşacağını savunmuştu.