Küçük kızı zehirleyen tarihi geçmiş köfteyi satan markete para cezası

tarafından
28
Küçük kızı zehirleyen tarihi geçmiş köfteyi satan markete para cezası

Antalya’nın Serik ilçesinde tarihi geçmiş köfte satan ve bir kişinin zehirlenmesine neden olan markete para cezası verildi.

Hüseyin Dalıç, geçen yıl 14 Temmuz’da kızı Ayşe Sare Dalıç’ın köfte yemek istediğini söylemesi üzerine Boğazkent Mahallesi’ndeki bir marketten hazır köfte satın aldı.

Annesi tarafından pişirilen köfteleri yiyen Ayşe Sare’de bir mühlet sonra karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetleri görülmeye başlandı. Hüseyin Dalıç, denetim ettiği hazır köfte paketinin üzerindeki son kullanım tarihinin 1 ay geçtiğini gördü.

Ayşe Sare Dalıç kusmaya başlayınca özel bir hastaneye götürülerek tedaviye alındı. Besin zehirlenmesi yaşadığı belirlenen Ayşe Sare Dalıç, tedavinin akabinde taburcu edildi.

MARKET HAKKINDA İDARİ PARA CEZASI

Avukat olan Hüseyin Dalıç, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilişkin Alo Besin Çizgisi’ne şikayetçi olup, sorumlular hakkında savcılığa cürüm duyurusunda bulundu. Şikayetin akabinde Tarım ve Orman Bakanlığı Serik İlçe Müdürlüğü tarafından markette kontrol yapıldı. Kontrollerde son kullanma tarihi geçen çok sayıda eserin satıldığı görülen market hakkında idari para cezası uygulandı.

10 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ

Hüseyin Dalıç, gelişmeler üzerine Tüketici Mahkemesi sıfatıyla Serik 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde maddi ve manevi tazminat davası açtı. Hüseyin Dalıç, dilekçesinde olayın gelişimini anlatarak, “Davalının, davacıya karşı gerçekleştirdiği haksız fiil ve ayıplı mal nedeniyle, davacının ruhsal bütünlüğünün bozulması ile birlikte haksız fiil ve ayıplı mal nedeniyle duyduğu elem ve ızdırabın karşılığı olmasa da bir nebze olsun tatminini temin için, 10 bin lira manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya verilmesini talep ederiz.” dedi.

“SON KULLANMA TARİHİ ÜZERİNDEN 1 AY GEÇMİŞ”

Yargılama sonucunda Serik 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, market idaresini 6 bin lira manevi tazminata mahkum etti. Davayla ilgili hazırlanan gerekçeli kararda şu tabirler kullanıldı:

“Dava konusu eserin son kullanma tarihinden yaklaşık 1 ay geçmesine karşın davalı tarafından satışa sunulduğu her iki tarafın da kabulünde olup, uyuşmazlık konusu değildir. Hatta Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden gelen müzekkere karşılığında davalı şirkete ilişkin markette 15 Temmuz 2022 tarihinde yapılan kontrolde her ne kadar şikayet konusu köftelere rastlanmasa da kontrol esnasında son kullanma tarihi geçmiş eserlere rastlandığı anlaşılmıştır. Davalı tarafından birebir köfteden küçük çocuğun velisi olan anne-babasının da yediği halde onlarda karın ağrısı ve bulantı olmadığı, sorunun küçük çocuğun tükettiği öbür bir besinden kaynaklanmış olabileceği öne sürülerek, illiyet bağı olmadığı savunulmuşsa da son kullanma tarihi üzerinden 1 ay geçmiş eserin yenmesi ile ziyan oluşabileceği olasıdır. Münasebetiyle davalı şirketin ayıplı eseri satışa sunmuş olması karşısında illiyet bağı olmadığından kelam edilemez.”

“DAVA LEHİMİZE SONUÇLANDI”

Hüseyin Dalıç açıklamasında, “Dava lehimize sonuçlandı. 6 bin lira tazminata hükmetti mahkeme.” tabirlerini kullandı.