Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: En çok turist ağırlayan üçüncü ülke olmayı başardık

tarafından
43
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: En çok turist ağırlayan üçüncü ülke olmayı başardık

ICA Events tarafından Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) iş birliğiyle düzenlenen 26. Memleketler arası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı ( EMITT) açıldı.

İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, EMITT’in son 25 yıldır turizm kesiminin büyümesine önemli katkı sunduğunu ve her geçen yıl iştirakçi ve ziyaretçi sayısını artırarak, dünyanın en büyük 5 turizm fuarından biri olmayı başardığını söyledi.

Ersoy, 2022’de 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir amacıyla yola çıktıklarına işaret ederek, “Bu gayesi yıl içinde üç sefer revize ettik. Yıl sonuna geldiğimizde turizm gelirimiz 46,3 milyar dolara, ziyaretçi sayımız da 51,4 milyona ulaştı. Salgın öncesi sayılar kelam konusu olduğunda 2022 sonunda dünyada bu sayıların lakin yüzde 70’ine ulaşılabilirken, biz tam bir geri dönüşe imza attık ve en çok turist ağırlayan 3. ülke olmayı başardık. Turizm gelirinde ise 2019’un yüzde 19 üzerine çıktık. Hem krizi çok düzgün yönettik hem de Türkiye olarak, turizm gelirlerinde kriz sonrasında en uygun performans gösteren ülke olduk” dedi.

“TURİZMİ 12 AYA YAYIYORUZ”

Bu yıl turizmde kişi başı gecelik harcamayı 95 dolara, 2028’de de 118 dolara çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Ersoy, şu bilgileri verdi:

“Paylaştığım sayılar artık Türkiye’nin turizmde dünyanın üstün ligine yükseldiğini gösteriyor. Gerçekçi ve yeterli hesaplanmış adımlarla amaçlarımıza ilerliyoruz. 31 Ocak’ta düzenlediğimiz basın toplantısında, 2023 turizm gayelerimizi 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir olarak ilan ettik. Yeniden birebir toplantıda 2028 maksadımızı de 90 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir olarak duyurduk. İnşallah her vakit olduğu üzere siz kıymetli bölüm temsilcilerimizin de özverili çalışmaları ve dayanakları ile bu gayeleri birer birer tutturacağız. Bakanlık olarak global ve bölgesel krizlere karşı bağışıklığımızı arttırmak, ülkemize nitelikli turisti getirebilmek ve turizm geliri gayelerini yükseltmek maksadıyla pazar çeşitliliğine öncelik veriyoruz. Kelam konusu çeşitliliği yaratmak için üç kademeli bir stratejiyle yol alıyoruz. Yeni eserler geliştirerek eser çeşitliliğimizi artırıyor, turizmi 12 aya ve Türkiye’nin 81 vilayetine yayıyoruz.”

“200’DEN FAZLA ÜLKEYE ULAŞAN ÖZEL TANITIM KAMPANYALARI YÜRÜTÜYORUZ”

Bakan Ersoy, gelecekte ABD, Güney Amerika, Uzak Doğu, Asya, İskandinavya ve Körfez ülkelerine odaklanacaklarının altını çizerek, “Dört yıl evvel kurduğumuz Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansımız sayesinde ülkemizin tanıtımını çok daha profesyonel bir biçimde yapıyoruz. 200’den fazla ülkeye ulaşan özel tanıtım kampanyaları yürütüyoruz. Bu sayede bugüne kadar ülkemizi tanıma fırsatı bulamamış insanlara da Türkiye’nin pek çok alanda görülmeye paha bir ülke olduğunu kanıtlıyoruz” diye konuştu.

Hollywood’la ortak imal dizi ve sinemalar üreterek, küresel platformlarda yayınlanması için çalışmalar yaptıklarını aktaran Ersoy, şunları kaydetti:

“2021 yılında Beyoğlu’nda başlattığımız Kültür Yolu Şenliği projemizi 2022’de Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’ya taşıdık. Bu yıl 6 ve bundan sonraki her yıl 5 kent ekleyerek, 2028 yılında 36 kentimizde şenlik düzenlemeyi hedefliyoruz. Bu şenlikler sayesinde kültür ve turizmin birbirini desteklediği bir ekosistem yaratıyoruz. Yeniden eser çeşitliliği bağlamında gastronomi alanında da önemli çalışmalar içerisindeyiz. Geçtiğimiz yıl İstanbul’u dünyaca ünlü Michelin Rehberi’ne dahil ettik. Buna 2023 yılında en az 2 destinasyon daha eklemek istiyoruz. 2028 yılı maksadımız ise rehbere eklenen kent sayısını 5’e çıkarmaktır.”

Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin arkeolojik hafriyat çalışmalarında dünyada başkan pozisyona kavuştuğunun altını çizerek, 2022’de 700’den fazla arkeolojik hafriyat, araştırma ve kurtarma çalışması yapıldığını, Side Antik Kenti ve Taştepeler projesinde de çalışmaların devam ettiğini söyledi.

“SERTİFİKA VE EVRAK ALAN TOPLAM TESİS SAYISI 867’YE ULAŞTI”

Turizmde sürdürülebilirliğin kıymetini vurgulayan Ersoy, “2022 yılı başında dünyanın önde gelen sertifikasyon kuruluşlarından biri olan Küresel Sustainable Tourism Council ile 3 yıllık bir iş birliği süreci başlatmıştık. Bu iş birliğinin sonucu olarak memleketler arası standartlara uygun bir biçimde Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı’nı hazırladık ve milletlerarası seviyede tescilini aldık. Böylesine kapsamlı bir çalışmayı, dünyada ulusal bir program geliştirerek yapan birinci hükümet olduk. Program çerçevesinde 2030’a kadar konaklama tesislerimizin hepsinin üçüncü evre sürdürülebilirlik kriterlerini tamamlamış olacağını öngörüyoruz. 10 Nisan prestijiyle 708 tesis 1. Basamak Evrakı, 159 tesis ise 3. Evre Sertifikası almaya hak kazanmış, böylelikle sertifika ve doküman alan toplam tesis sayısı 867’ye ulaşmıştır” sözlerini kullandı.

Ersoy, 2019’dan bu yana hizmet veren fiyatsız halk plajlarını hayata geçirdiklerini kaydederek, şöyle devam etti:

“Şu anda Antalya, Muğla ve İzmir’de toplam 16 bin 750 şezlong kapasitesine sahip 10 fiyatsız halk plajımız hizmet vermektedir. Antalya Konyaaltı’nda bir, Kemer bölgesinde iki, Bodrum bölgesindeki Torba ve Türkbükü’nde birer tane olmak üzere 5 fiyatsız halk plajımızın daha inşaatları tamamlanmak üzere. Bunların dışında 4 vilayetimizde, 4 tesisin de proje çalışmalarına devam ediyoruz. Bulundukları lokasyonun özelliklerine nazaran dizaynları yapılan fiyatsız halk plajlarımız, memleketler arası müsabakalara da mesken sahipliği yapmakta. Tabiat dostu ve engelli hassas tesislerimiz yerli ve yabancı konuklarımızın ağır kullanımına ve yüksek memnuniyetine mazhar olmuştur. Bakanlık olarak ‘Türkiye Yüzyılı’na kültür, sanat ve turizm alanlarında katkı sağlamak ve ülkemizi turizmde küresel bir marka haline getirmek amacıyla durup dinlenmeden çalışmaya devam ediyoruz. Bu yolda ilerlerken, EMITT üzere çok değerli bir tertip aracılığıyla proje, plan ve gayelerimizi geniş kitlelerle paylaşmayı kıymetli bir fırsat olarak görüyorum. İnanıyorum ki paydaşlarımız da fikri ve fiili dayanaklarıyla yanımızda olacak, elde edilen muvaffakiyetlerin ve ulaşılan gayelerin memnunluğunu bizlerle birlikte yaşayacaktır.”

KIBRIS HAVA YOLLARI 16 ŞUBAT’TA BİRİNCİ SEFERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Etraf Bakanı Fikri Ataoğlu da KKTC’nin Türkiye’den ayrılmaz bir kesim olduğunu belirterek, “Kardeş bir ülkeden gelen kardeşimizden bahsediyoruz. Zira kendi meskenime geliyorum. Bu geçmişte böyleydi, bugün bu türlü, yarın da tıpkı halde olacak” dedi.

Ataoğlu, KKTC’de turizm pazarının en büyük hissesini Türkiye’den gelenlerin oluşturduğuna vurgu yaparak, fuarın hem Türkiye hem de KKTC için ehemmiyetine dikkati çekti.

Kıbrıs Hava Yollarının kurulduğunu kaydeden Ataoğlu, pazar günü başlayacak uçuşların bilet fiyatlarına yansıyabileceğini aktararak, Anadolu’daki vatandaşın süratli, kolay ve ucuz tarifeyle KKTC’ye gelebilmesini ve iki ülke ortasındaki kardeşliği güçlendirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

“88 MİLYON YOLCU TAŞIMAYI VE 6 YENİ ROTA PLANLIYORUZ”

Açılışa konuk olan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, THY’nin 1933’te 5 uçakla başladığı seyahatinde 90. yılını kutlamaya hazırlandığını aktararak, “129 ülkede, 343 noktaya uçuyoruz. Bayrağımızı dünyanın dört bir tarafına gururla taşıyoruz. 2003 yılında 65 uçağımız varken, geçtiğimiz ay filomuza 400. uçağın katılmasını kutladık” biçiminde konuştu.

THY’nin filo sayısında dünyada 9. sırada olduğuna işaret eden Ekşi, “THY, sunulan koltuk ve kilometre sıralamasında 3, en bilinen küresel hava yolu sıralamasında 2. sırada yer alarak dünya havacılığında yerini almıştır. 10 yıllık stratejik planımızı perşembe günü açıklayarak hava yolu dalında yeni heyecanları ortaya koyacağız. 2022 yılında 71.8 milyon konuğumuzu ağırladık. Bu yıl da 88 milyon yolcu taşımayı ve uçuş ağımıza 6 yeni rota eklemeyi planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

EMITT Fuar Yöneticisi Hacer Aydın ise evvelki yıl fuara 110 ülkeden 34 bin ziyaretçinin geldiğinin altını çizdi.

Fuar aracılığıyla geçen yıl 400 milyon liralık bir iş hacminin sağlandığını lisana getiren Aydın, bu yılki sayısı 500 milyona çıkarmayı hedeflediklerini kaydederek, 56 ülkeden, yaklaşık 300 çeşit operatörünün de fuarda yer aldığını tabir etti.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lideri Ekrem İmamoğlu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Lideri Oya Narin ve Türkiye Otelciler Federasyonu Lideri Sururi Çorabatır da açılışta konuşma yaptı.

EMITT’e ülke pavilyonları, tatil destinasyonları, yaz ve kış turizmi ve outdoor turizmi destinasyonları, oteller ve turist merkezleri, cins operatörleri ve acenteler katılıyor.