Kuzey Kore, Japonya ve Güney Kore’yi kendisine karşı ittifak oluşturmakla suçladı

tarafından
39
Kuzey Kore, Japonya ve Güney Kore’yi kendisine karşı ittifak oluşturmakla suçladı

Pyongyang idaresinin Uriminzokkiri isimli internet sitesinde yer alan açıklamasında, Güney Kore Devlet Lideri Yoon Suk-yeol ile Japonya Başbakanı Kişida Fumio ortasında 7 Mayıs’ta yapılan görüşmenin kınandığı ve bunun, Kuzey Kore’ye karşı askeri bir ittifak olduğu kaydedildi.

Uriminzokkiri sitesinin haberinde, Yoon’un “itaatkar” dış siyasetinin, “Japonya’nın geçmişteki vahşetlerini örtbas etmesini kolaylaştırdığı” tabiri kullanılarak, bu yaklaşımın, Japonya’nın Güney Kore’nin doğusundaki Dokdo/Takeşima adacıkları üzerindeki egemenlik tezini ve Fukuşima nükleer santrali atıklarını Güney Kore sularına akıtma planlarını cesaretlendirdiği ileri sürüldü.

Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) internet sitesinde yer alan haberde de Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Japonya Çalışmaları Enstitüsünden Kim Sol-hwa, makalesinde, “Japonya ısrarla gerçeklerden yüz çevirerek ABD öncülüğünde üçlü bir askeri ittifak kurmaya çalışırsa, Kuzeydoğu Asya’yı istikrarsızlığa sürükleyecek ve bunun sonucunda bölgeyi, kendisini de yok edecek alevler denizine çevirecektir.” tabirini kullanıldı.

“TÜM DÜNYA BARIŞINI TEHDİT EDİYOR”

Kim Sol-hwa makalesinde, Japonya’nın, Güney Kore ile ABD ortasındaki Washington Deklarasyonu’na potansiyel iştirakinin, ABD’nin, “Kuzeydoğu Asya’da kendi liderliğinde bir nükleer askeri ittifak kurmaya yönelik makus niyetini” temsil edeceğini ve bu teşebbüsünün, tüm dünyadaki barış ve güvenliği tehdit edecek nükleer bir çatışma senaryosuna dönüşebileceğini sav etti.

Kuzey Kore, Yoon’un ABD ziyaretinin akabinde yaptığı açıklamada, “ABD’nin çok istediği Güney Kore ile Japonya ortasındaki askeri ittifak, pervasızca gerçekleştirilme etabına geldi.” sözü kullanılmıştı.

Açıklamada, Güney Kore önderinin, ABD’nin genişletilmiş caydırıcılık taahhüdünü güçlendirmeyi amaçlayan Seul-Washington ortasındaki Washington Deklarasyonu’na Japonya’nın da katılabileceğini tabir eden kelamları de eleştirilmişti.